НОВИНИ

Руските и беларуските тенисисти ще бъдат допуснати до участие в Australian open като неутрални спортисти

руските беларуските тенисисти бъдат допуснати участие australian open неутрални спортисти
bnt avatar logo
от БНТ
11:38, 12.10.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Руските и беларуските тенисисти ще бъдат допуснати до участие в Откритото първенство на Австралия през януари 2023 година като неутрални спортисти. Това съобщи директорът на първия за годината турнир от Големия шлем Крейг Тайли.

Новак Джокович също ще може да се включи в надпреварата, в Мелбърн, но само ако получи виза за влизане в страната, обявиха организаторите.

Играчите от Русия и Беларус не бяха допуснати до Уимбълдън през тази година заради военната инвазия в Украйна, въпреки че на останалите турнири се състезаваха с неутрален статут.

"На този етап руските и беларуските тенисисти ще могат да участват в Откритото първенство на Австралия. Единствената разлика ще бъде, че те няма да могат да играят под флага на родината си, а ще се включат като независими играчи със неутрален статут. Но те са добре дошли да играят в Австралия през януари", коментира Тайли.

Той добави, че деветкратният шампион Джокович също е добре дошъл, ако бъде свалена 3-годишната му забрана да получава австралийска виза заради депортацията от Мелбърн през януари. Джокович не беше допуснат да играе в тазгодишното издание на турнира, тъй като не е ваксиниран срещу коронавирус, като му беше наложена санкция да не влиза в страната до 2025 г., но местното правителство може да преразгледа казуса и да отмени наказанието със специален декрет.

"В този момент Новак и федералното правителство трябва да решат този проблем, а ние ще следваме инструкциите след това. Това не е въпрос, по който ние можем да лобираме за него. Казусът е само между тях, така че от разрешаването му ще зависи дали той ще може да играе", каза Тайли.

Сърбинът, който не участва и на Откритото първенство на САЩ през септември заради ваксинационния си статут, през миналия месец заяви, че очаква позитивни новини от австралийските власти.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата поема цялата дейност по контрола на храните на ГКПП "Капитан Андреево"
Държавата поема цялата дейност по контрола на храните на ГКПП "Капитан Андреево"
Емблематичната сграда на ул. "Раковски" 134 става дом на Европейската прокуратура
Емблематичната сграда на ул. "Раковски" 134 става дом на Европейската прокуратура