НОВИНИ

С още сили и въоръжения НАТО укрепва отбраната на страните по Източния фланг

Александър Марков
от Александър Марков
18:13, 29.06.2022
Чете се за: 05:22 мин.
По света
Слушай новината

С още сили и въоръжения НАТО ще укрепи отбраната на страните по Източния фланг. Заради войната в Украйна лидерите на 30-те, които се събраха на историческа Среща на върха в Мадрид, предприемат безпрецедентна промяна в отбранителния и възпиращ потенциал на военния съюз - най-мащабната от Студената война насам.

Лидерите на страните, които притежават 50% от световната военна мощ, решиха да изпратят още военни сили и техника по Източния фланг. От Естония до България.

Осемте батальонни бойни групи, които Алиансът разположи от Прибалтийските републики до България през 2016 г. и тази година, ще бъдат подсилени до ниво бригади.

Президентите Радев и Байдън бяха гости на официалната вечеря за срещата на върха на НАТО (Снимки)

"Предстои да се вземат важни решения за дългосрочния отбранителен и сдържащ потенциал. На тази среща само ще разгледаме на високо политическо ниво потенциала за нарастване на многонационалните бойни групи до ранг на бригада, но реалните оперативни решения тепърва предстои да се разгледат на военно-политическо ниво", заяви президентът Румен Радев.

Сили от държави членки ще бъдат определени за отговор при криза в страните от Източна Европа. С предварително разположени техника и боеприпаси в страните-домакини.

"Силите във висока степен на готовност очаквам да са напълно готови следващата година. Те ще се издържат и организират от различни страни членки и ще са постоянно базирани в собствените си държави, но ще бъдат отговорни за защитата на определени членки на Алианса. Например Германия е определила бригада за защита на Литва", допълни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Постигнато е споразумение с Турция за приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Силите за бърз отговор ще бъдат завишени от 40 до 300 000 души.

"След десетилетия на фокусиране върху борбата срещу тероризма далеч от региона ни, Алиансът се връща към своята същинска мисия - да бъде гарант за суверенитета и териториалната цялост на членовете си, това означава повишена отговорност и единство, които ще демонстрираме на тази среща, така че да покажем своята отговорност към колективната отбрана и всяка една страна членка", коментира Румен Радев.

Източният фланг лидерите обсъждат на Среща, която, според държавния глава, се провежда в радикално променена стратегическа среда за сигурност заради руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните играчи на глобалната сцена.

"Предстои на тази среща да приемем новата Стратегическа концепция на НАТО, която ще определи новите военни и политически задачи пред Алианса. Новата среда за сигурност изисква нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да увеличи пространствения си и времеви обхват", заяви Румен Радев.

След като увеличи силите си до 100 000 души в Европа заради войната в Украйна, САЩ ще изпратят още допълнителни сили, обяви президентът Джо Байдън.

"В Испания ще работим с нашия съюзник да увеличим американските разрушители във военноморската база в Рото от четири на шест. В Полша ще установим постоянен щаб на Пети армейски корпус и ще увеличим оперативната съвместимост със съюзниците по целия Източен фланг. Ще поддържаме допълнителна бригада на ротационен принцип от 3000 бойци и още 2000 души с щаб в Румъния. Ще увеличим ротационното си присъствие в Балтийските републики, ще изпратим две ескадрили Ф-35 във Великобритания и противовъздушни системи и други способности в Германия и Италия", добави президентът на САЩ Джо Байдън.

Лидерите ще отправят и покани към Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО. Разширяването стана възможно, защото Турция оттегли възражението си след подписването на тристранно споразумение.

"Нещо много специално е, че се очаква решение за приемането на Швеция и Финландия, това е нещо много, много важно за нас. И двете страни пасват много добре в нашия алианс", каза още канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Доскоро неутралните Швеция и Финландия решиха да се присъединят към НАТО, след като избухна войната в Украйна.

Вижте още от специалния ни пратеник в Мадрид Александър Марков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две български състезателки по борба ще спорят за бронза на Евро 2022 за девойки
Две български състезателки по борба ще спорят за бронза на Евро 2022 за девойки
ММС финансира изграждането и реконструкцията на спортни съоръжения с близо 4 милиона
ММС финансира изграждането и реконструкцията на спортни съоръжения с близо 4 милиона