НОВИНИ

С шествия по света отбелязаха годишнината от началото на руската агресия в Украйна

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:16, 25.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Многохилядни шествия и море от жълто и синьо - в цветовете на украинския национален флаг - така изглеждаха снощи редица столици по света. Емблематични сгради светнаха в цветовете на Украйна, а хората изразиха своята солидарност с украинския народ.

Във Вашингтон пред руското посолство се състоя многоброен протест със скандирания "Русия е терористична държава!".

На сградата беше прожектиран огромен украински флаг, а демонстрантите носеха слънчогледи - националното цвете на Украйна. Цветовете на Украйна озариха и Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, Емпайър Стейт билдинг в Ню Йорк, операта в Сидни и колизеума в Рим. На шествието в Торонто канадският премиер Джъстин Трюдо яростно се обърна към демонстрант, който се опитваше да прекъсне речта му.

Войната в Украйна: Няколко истории по-късно

“Хей, сър, мисля, че украинците могат да те научат нещо за свободата! Защо не се успокоиш малко. Тази нощ е за тях, не за теб! Искаш да развееш украинския флаг - заповядай, но остави хората да отбележат смелостта на Украйна и Канада стои зад нея!", заяви Трюдо.

В Полша огромно множество се събра пред руското посолство. Демонстранти, сред тях и много украински бежанци се изправиха пред руското посолство във Варшава, пяха украински песни, и запазиха минута мълчание в памет на загиналите при конфликта. 1 милион и половина са украинските бежанци в Полша. На протеста беше и Елисавета Йерменко от Киев.

"Дойдох на 11 ден от началото на войната, след като атакуваха дома ми. Тук сме заедно и всеки си носи неговата болка. Има много гняв в мен, но същевременно съм доволна, че мога да съм тук с тези хора", заяви Елисавета Йерменко - украинска бежанка.

Стотици се събраха на шествие и в гръцката столица Атина. Украински бежанци в народни носии носеха няколко метра дълъг украински национален флаг.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайна снежна буря връхлетя слънчева Калифорния
Необичайна снежна буря връхлетя слънчева Калифорния
Шампион 2006 победи Локомотив София за край на Втория етап във Втората тройка при жените
Шампион 2006 победи Локомотив София за край на Втория етап във Втората тройка при жените