НОВИНИ

Сагата "Джокович" - между политиката и спорта

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:12, 21.01.2022
Чете се за: 06:00 мин.
Общество
Слушай новината

Вместо с атрактивни изпълнения, новият сезон в тениса започна с международен скандал. В центъра му се оказа един от най-големите шампиони в историята на спорта.

"Новак Джокович значи всичко за Сърбия и сръбския народ, особено за любителите на спорта," казва спортният журналист Александър Петрашкович. "Той е суперзвездата. Никога не сме имали атлет като него. Джокович е вездесъщ. Той просто е навсякъде."

След двуседмична сага с множество обрати обаче Австралия затръшна вратата пред вездесъщия Джокович.

"Джокович сам си направи ситуацията трудна, защото с този пост в социалните мрежи, в който казва, че отива в Австралия с медицинско позволение, общо взето разбуни кошера", вярва спортният историк Теодор Борисов.

Въпреки зелената светлина в началото, Джокович така и не получи виза.

Отказът на тенисиста да се ваксинира се оказа ключов за екстрадирането му. Но това съвсем не е единственият случай, в който здравни разпоредби в Австралия спъват голямо спортно събитие. Пример за това е свързан с българското участие на Олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г.

Именно в Мелбърн борецът Никола Станчев печели първия олимпийски златен медал за България. Но този триумф можеше да остане мираж. Проблеми с карантината и задължителната ваксинация заплашват участието на българските спортисти. Делегацията обаче подава жалба, която в крайна сметка е уважена.

"Тогава се преценява, че олимпийските игри като спортно събитие са по-значими от карантинните разпоредби на Австралия," разказва Борисов. "Едно недопускане на българските спортисти би предизвикало голям скандал, най-вече с останалите представители от Източния блок".

Джокович нямаше късмета на българите.

Освен, че инцидентът изостри отношенията между Сърбия и Австралия, позицията на сърбина спрямо ваксините повлия и на битката с пандемията. Според Петрашкович не само сръбският народ, а целият свят е бил разделен на две.

"Тези дни често се случва на протести в Западна Европа да има големи снимки на Джокович. Той се превърна в икона на антиваксърското движение. Сигурен съм, че Джокович изобщо не иска да бъде част от него, защото никога не е казвал изрично, че е против ваксинирането".

С поведението си Джокович създаде колкото поддръжници, толкова и врагове. Но виновникът в тази ситуация не е очевиден.

"Един от най-популярните спортисти в света, може би един от най-добрите в историята, в случая беше буквално поставен на показ. Най-лесно е да му се изплюеш в лицето и да кажеш, че не той не спазва правилата", казва Борисов.

По думите на Петрашкович вина има и от двете страни.

"Австралийската тенис федерация е виновна, защото първоначално каза на Джокович, че ще може да защитава титлата си. От друга страна обаче, когато си световна суперзвезда и имаш милиони последователи в социалните мрежи, носиш огромна отговорност. Не мисля, че Джокович напълно осъзнава последиците от решенията си. Не казвам, че трябва да го обвиняваме, задето не е ваксиниран. Но според мен трябва да се замисли над това. Пандемията продължава вече две години и толкова хора загубиха живота си. Откровено вярвам, че ваксините са най-ефективният начин да намалим смъртността и да олекотим натиска върху здравната система".

Здравната система може да се окаже големия губещ от спора между Джокович и австралийските власти. Според Борисов инцидентът е разпалил още повече страстите.

"Вместо да намали противниците на ваксинацията, той ги засили и ги направи още по-ожесточени. Вместо да се свали напрежението, то се вдигна. Австралийските политици може би направиха добре за себе си и за своя рейтинг, но в глобален план нанесоха много големи щети на цялото това движение да има ваксинация и да се приключи по-бързо с вируса".

Джокович също се включи в битката с COVID-19, дарявайки средства на сръбски и италиански болници. Тенисистът е купил и мажоритарен дял в датска компания, разработваща лекарство срещу коронавируса. Благотворителната дейност и австралийският скандал добавят още нюанси към противоречивия му образ.

"Ако ме бяхте питали преди две седмици, щях да кажа, че Джокович е олицетворението на атлета и пример за това как да се грижим за ума, тялото и душата си. Но след този инцидент мисля, че за много хора по света Джокович се превърна и в символ на битката за свободата на словото и свободата на избор", споделя Петрашкович.

На 34 години Джокович преследва рекордна 21-ва титла от Големия шлем. Съперниците му го очакват на корта. Засега обаче не е ясно дали и кога сръбският шампион ще се върне на него.

Автор: Петър Георгиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: В България има 8 вида собственици на язовири. Печелят частни интереси
Нинова: В България има 8 вида собственици на язовири. Печелят частни интереси
Захариева: Необходим е консенсус и предвидима външна политика
Захариева: Необходим е консенсус и предвидима външна политика