НОВИНИ

Защо зад казуса "Джокович" прозират политически интереси

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:18, 16.01.2022
Чете се за: 03:47 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Защо казусът с Новак Джокович е сред водещите теми на света вече седмица? Наистина става въпрос за световния номер едно в тениса, но като махнем този факт от уравнението - става въпрос за спортист, който не е изпълнил условията за участие в турнир. Условия, за които предварително е знаел и които важат за всички, искащи да участват.

Случаят сблъска Сърбия и Австралия, но и т.нар. ваксъри и антиваксъри - изказаха се премиери, съдии, медици.

Новак Джокович напусна Австралия

От ден първи е ясно, че казусът "Джокович" напусна пределите на спорта и се пренесе в света на политиката. И че губещ винаги ще има - независимо дали това са любителите на тениса и техният идол или австралийските политици.

Скот Морисън и австралийското правителство нямаха печеливш ход. Твърда позиция относно спазването на мерките в страната, включително недопускане на неваксинирани в Австралия, носи дивиденти пред гражданите, които вече две години спазват изключително строги мерки.

ATP излезе със становище за отмяната на визата за Новак Джокович

А месеци преди изборите, би било пагубно за управляващите да се отрекат от собствените си правила. Точно това беше и рефренът на премиерът Морисън - правилата са си правила и те важат за всички. Дори за суперзвездите на тениса.

Партията на Морисън води пред опозицията с малка преднина, но одобрението за него, е най-ниско началото на пандемията през 2020 г. Целта му е да покаже на австралийците, че държи ковид кризата под контрол.

Аргумент в полза на депортирането на Джокович беше да не се разпалват антиваксърски настроения в страната. От екипа на тенисиста отговориха, че точно така насочват срещу себе си противниците на ваксините, а също и милионите фенове на Ноле.

Реакцията на сръбските власти след новината за депортирането на Джокович

Много повече политика и по-малко спорт стоят зад реакциите на сръбските лидери.

Казусът "Джокович" сблъска позициите на президента Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич, която открито критикува нежеланието на тенисиста да се ваксинира. Тя не спести и критиките си за негово интервю, дадено по времето, когато вече е бил заразен.

Премиерът на Сърбия: Решението за визата на Джокович е скандално

Вучич също е за популяризиране на ваксините в страната, но пък все по-често срещу него има многохилядни протести. На този фон, той избра да застане плътно зад любимеца на Сърбия. И така поне засега да бъде известен като президента, който нито за миг не изостави Новак Джокович в най-голямата криза в кариерата му.

Съдът днес обяви единствено, че решението е въз основа на заповедта на министъра на имиграцията. Но точните мотиви, ще научим през следващите дни. Ехото от казуса "Джокович" още дълго ще отеква.

А какъв ще е ефектът върху изборите в Австралия - предстои да разберем.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ДЖОКОВИЧ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кот д‘Ивоар ще трепери допоследно за класирането си напред в КАН
Кот д‘Ивоар ще трепери допоследно за класирането си напред в КАН
Стоилов: Ако Левски се стабилизира финансово, ще вдигнем нивото
Стоилов: Ако Левски се стабилизира финансово, ще вдигнем нивото