НОВИНИ

Окончателно - Джокович се връща в Сърбия и няма да играе в Австралия (Обзор)

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:56, 16.01.2022
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Развръзка по казус, който целият свят следи. Окончателно - Новак Джокович няма да участва в "Австралия оупън" и беше депортиран от Австралия. Най-добрият тенисист в света пътува към Дубай, а оттам към Сърбия, след като тази сутрин загуби обжалването на анулирането на визата му. Така приключва 10-дневната сага, изпълнена със скандали, обрати, политически игри и съдебни процеси. Решението отдалечи Джокович и от мечтата му за рекордна 21-ва титла от турнир от Големия шлем.

Сръбската суперзвезда на тениса запази мълчание пред журналистите на терминала в Мелбърн. Желанието му да участва в "Аустрелиън оупън" и да спечели рекордна 21-ва титла от Големия шлем няма да се сбъдне.

Оказа се, че да си най-добрият тенисист в света, не ти дава право да влезеш в страна, която не допуска на своя територия неваксинирани хора. И така - само ден преди да започне Откритото първенство, Новак Джокович напусна Австралия.

Джокович пристигна на летището в очакване на депортацията си (Видео)

След продължил над 10-часа процес, съдът потвърди решението на министъра по имиграцията за анулиране на визата на тенисиста.

Минути, след като стана ясно, че ще бъде депортиран, Джокович разпространи позиция до медиите, в която написа, че ще му трябва известно време да се възстанови и да си почине, преди да прави допълнителни изявления по темата.

Изключително разочарован съм от решението на съда да отхвърли молбата ми за обжалване на анулирането на визата ми, което означава и че не мога да остана в Австралия и да участвам в Откритото първенство. Неудобно ми е, че през изминалите седмици вниманието беше насочено към мен и се надявам, че сега всички ще се фокусираме върху играта и турнира, които обичам. Пожелавам успех на играчите.

Австралийският премиер Скот Морисън приветства съдебното решение и заяви, че то е в интерес на обществения ред и здраве на австралийците.

На живо от Белград: Реакцията на сръбските власти след новината за депортирането на Джокович

Сагата с Джокович започна на 5 януари, когато часове след като самият той качи снимка от летището и обяви, че заминава за Австралия, за да спечели Откритото първенство, беше задържан на летището. Причината - невалидна виза и липса на сертификат за ваксина.

Най-добрият тенисист в света прекара няколко дни в център за настаняване на мигранти, след което му беше позволено да тренира и дори влезе в схемата за първия кръг от турнира, където се очакваше да се изправи срещу друг сърбин.

Ден по-късно австралийските власти повторно анулираха визата му. Когато тази сутрин и последната надежда на екипа на Джокович да спечелят съдебната битка се изпари, съдбата се усмихна на големите му конкуренти - Рафаел Надал и Даниил Медведев, които ще се борят за трофея. А на мястото на Ноле, в "Аустрелиън оупън" ще участва 150-ият в световната ранглиста - Салваторе Карузо.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА КАЗУСА "ДЖОКОВИЧ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 1 февруари: Зелените сертификати над 9 месеца стават невалидни за пътуване в Европа
От 1 февруари: Зелените сертификати над 9 месеца стават невалидни за пътуване в Европа
Алберт Попов: Изключително съм доволен, надявам се да показвам все по-добри резултати (ВИДЕО)
Алберт Попов: Изключително съм доволен, надявам се да показвам все по-добри резултати (ВИДЕО)