НОВИНИ

Съдът реши, Новак Джокович ще бъде депортиран

съдът реши новак джокович депортиран
bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 16.01.2022
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Световният номер едно в тениса Новак Джокович ще бъде депортиран от Австралия. Сърбинът загуби делото в съда, като решението на тричленния състав е единодушно.

Тримата съдии отхвърлиха жалбата му за анулираната виза от страна на министъра на имиграциите.

Решението слага край на надеждите на сърбина да играе на Australian Open, който започва в понеделник, и може да му бъде забранено да влиза в страната през следващите три години.

150-ата ракета в света Салваторе Карузо ще замени Новак Джокович в схемата на първия за годината турнир от Големия шлем, като щастлив губещ. В първия кръг сърбинът трябваше да се изправи срещу Миомир Кечманович.

Това е финалът на сагата, която започна на летището в Мелбърн преди 10 дни, когато първоначално тенисистът беше задържан от граничните власти.

След заседанието Новак Джокович обяви, че е изключително разочарован.

Правителството смята, че 34-годишният Новак Джокович, който не е ваксиниран срещу COVID-19, представлява заплаха за общественото здраве. В петък решението за депортирането бе взето от министъра на имиграцията Алекс Хоук - защото престоят на сърбина в Австралия, според него, може да доведе до засилване на настроенията срещу ваксинирането.

Адвокатите на Ноле обявиха по време на изслушването, че мотивите, дадени от правителството, са "невалидни и нелогични".

По време на изслушването адвокатът на Джокович Никълъс Ууд поиска да бъде взето предвид, наред с другото, че министърът, според него, не е разгледал внимателно позицията на тенисиста по отношение на ваксинацията. Ууд коментира, че в решението не са предоставени достатъчно доказателства, че Джокович е против имунизирането.

Адвокатът на министъра Стивън Лойд контрира по време на онлайн изслушването: „На този етап от пандемията той вече може да бъде ваксиниран, ако иска. Фактът, че все още не е ваксиниран, показва, че е направил такъв избор. Министърът има право да приеме, че това е негов избор”.

След това обаче, съдът попари всички фенове на Новак Джокович, които се надяваха той да защитава титлата си в Мелбърн.

„Разпорежданията на съда са молбата да бъде отхвърлена“, заяви главният съдия Джеймс Олсоп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вече няма опасност от цунами в Тихия океан след изригването на вулкан край Тонга
Вече няма опасност от цунами в Тихия океан след изригването на вулкан край Тонга
Мъж държа повече от 10 часа заложници в Тексас
Мъж държа повече от 10 часа заложници в Тексас