НОВИНИ

Новак Джокович напусна Австралия

Новак Джокович летище
Снимка: БГНЕС, архив
bnt avatar logo
от БНТ
14:14, 16.01.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук потвърди, че Новак Джокович е напуснал страната. В изявление той „приветства днешното единодушно решение на съда“, в следствие на което сръбският тенисист трябваше да напусне Мелбърн.

Алекс Хоук използва министерските си правомощия, за да анулира визата на Новак Джокович, заявявайки, че присъствието му представлява риск за „здравето и реда“ на австралийската общност.

Полетът, на който сърбинът се качи, е до Дубай. Очаква се след това той да се прибере в родината си.

Новак Джокович: Разочарован съм, но уважавам решението на съда

Федерални агенти са придружавали сърбина и екипа му до качването им на самолета.

Сайтът за проследяване на полетите FlightRadar потвърждава, че самолетът на Новак Джокович е най-проследяваният полет на уебсайта. Хиляди хора следят полета на тенисиста от Мелбърн към Дубай, който се очаква да продължи 13 часа.

Новак Джокович загуби последния си съдебен опит за оставане в Австралия, затова няколко часа по-късно напусна територията на страната.

Тричленен състав отхвърли жалбата на тенисиста срещу решението на правителството да отмени визата му с мотива, че отказът му да бъде ваксиниран срещу COVID-19 го прави заплаха за общественото здраве.

Депортирането от Австралия обикновено е съпътствано от тригодишна забрана за влизане в страната, което при Новак Джокович би означавало, че ще пропуска Australian Open до 2025 година. Това обаче може да се промени, ако той подаде молба до правителството и поиска забраната да бъде отменена.

Откритото първенство на Австралия е едно от най-големите събития в тенис календара, а Новак Джокович е печелил турнира девет пъти.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираните заради свлачището във Ветово се върнаха по домовете си
Евакуираните заради свлачището във Ветово се върнаха по домовете си
Киров и Рамазанов със специални призове от държавното по борба
Киров и Рамазанов със специални призове от държавното по борба