НОВИНИ

САЩ и Русия с взаимни обвинения на заседанието на ООН

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:32, 01.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Заседанието на Съвета за сигурност на ООН не доведе до сближаване на позициите на САЩ и Русия. Търсенето на дипломатически решение на украинската криза продължава. От Пентагона обявиха, че обсъждат с източноевропейските си партньори възможно разполагане на американски военни по източния фланг на НАТО. В Украйна пристига делегация от Европейския парламент.

САЩ и Русия с взаимни обвинения в провокативна реторика по време на заседанието на Съвета за сигурността на ООН. Според Вашингтон, Москва продължава да увеличава военните и техниката по границата си с Украйна.

Започна изтегляне на семейства на американски дипломати и от Беларус.

Москва определи дебата, който е инициатива на Вашингтон, като "мегафонна дипломация", и за пореден път заяви, че не планира военна интервенция в Украйна.

Търсенето на дипломатически изход от ситуацията продължава - днес предстои телефонен разговор между първите дипломати на Русия и САЩ - Сергей Лавров и Антъни Блинкен. От Белия дома заявиха, че са готови за всички сценарии.

"Днес в Организацията на обединените нации представихме руската заплаха - в целия й потенциал, срещу суверенитета на Украйна и териториалната цялост на страната, както и основните принципи на международния ред, основан на правила. Продължаваме да смятаме, че дипломацията е най-добрият път напред. Но тъй като Русия продължава да струпва военни около Украйна, ние сме готови - каквото и да се случи.", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Американската страна потвърди, че вече е готова с пакет санкции, съгласуван с европейските партньори, срещу представители на руския елит и техните семейства, който ще бъде задействан, ако Русия нахлуе в Украйна.

За Киев заминава и британският премиер Борис Джонсън - ако не е заразен с Ковид-19, защото е бил в контакт с външния министър Лиз Тръс, която е с коронавирус. Джонсън ще разговаря с президента Володимир Зеленски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дания премахва всички мерки срещу ковид
Дания премахва всички мерки срещу ковид
Започва изплащането на добавката от 75 лв. за ваксинирани пенсионери
Започва изплащането на добавката от 75 лв. за ваксинирани пенсионери