НОВИНИ

Съставиха 12 акта на шофьори в Бургас за липса на шумозаглушители

четирима души загинаха тежка катастрофа пътя габрово дряново
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:15, 14.10.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Полицията в Бургас продължава с акцията по осъществяване на контрол за повишения шум при придвижване на МПС в градска среда след зачестили сигнали на граждани, живеещи край едни от най-натоварените улици и булеварди.

За последната седмица на водачите на леки автомобили и мотоциклети, шофирани при липсата на шумозаглушители или с неизправни такива, са съставени общо 12 акта по Закона за движение по пътищата. Стартирали са и административно-наказателни производства срещу нарушителите, като ще се приложат предвидените принудителни административни мерки.

Проверките на служителите от "Пътна полиция" преимуществено са в тъмната част на денонощието на места, за които има данни, че се преминава с липсващи или неизправни шумозаглушители. На водачите се издават и връчват актове за установяване на административното нарушение, както и заповеди за временно спиране от движение на МПС - нарушител.

Полицейските служители на ОД на МВР - Бургас осъществяват проверки и за изменения в конструкцията на моторните превозни средства, водещо до високи нива на шум - монтиране на специални шумоусилващи тръби, премахване на катализатор и шумозаглушителя. Направените изменения водят не само до нетърпим шум, но и до замърсяване на околната среда.

Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения е глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. На санкция полежат и автомобили, които превишават нивото на шума поради техническа неизправност.

Автор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маринела Нинева и Стоян Владков спечелиха последното състезание от веригата RUN BULGARIA за 2023 г.
Маринела Нинева и Стоян Владков спечелиха последното състезание от веригата RUN BULGARIA за 2023 г.
Александра Фейгин спечели титлата при жените на турнира по фигурно пързаляне за "Приз Виктория"
Александра Фейгин спечели титлата при жените на турнира по фигурно пързаляне за "Приз Виктория"