НОВИНИ

Българин и още 6 души са задържани за подготвяне на терористични атаки в Белгия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:31, 29.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

20-годишен българин е сред арестуваните в Белгия по подозрение в подготовка на терористичен акт. Според местни медии, българинът се казва Сергей, фамилията не се съобщава.

В понеделник вечерта белгийската федерална полиция извърши обиски и арести в няколко града в страната и задържа 8 души. Днес те бяха разпитани и седем от тях бяха оставени в ареста.

Според полицията става дума за радикализирани мюсюлмани, които са подготвяли терористични атаки.

Полицията в Антверпен задържа понеделник вечер петима души, заподозрени, че готвят терористичен акт. Според правосъдния министър на Белгия Винсент Ван Квикенборг те са готвели атака срещу държави институции. Има данни, че са планирали въоръжено нападение срещу полицейски управления.

В същото време полицията в Брюксел също задържа в понеделник трима души заради участие в терористична група. Арестите бяха извършени в брюкселските квартали Скарбек, Моленбек и Завентем. Единият е задържаните е 20-годишният българин Сергей Р., посочват белгийските медии. Обвинението срещу него е едно - участие в дейността на терористична група.

"Проведени са общо осем полицейски акции в Антверпен и Брюксел. Общо осем души бяха лишени от свобода и сега се разпитват от федералната съдебна полиция. И в двата случая смятаме, че имаме повече от една причина да подозираме, че това са хора, които са имали конкретни планове да извършат терористична атака в Белгия", каза Ерик Ван Дер Сейп - прокурор от Федералната прокуратура.

Днес само един от за държавите беше освободен, останалите седем остават зад решетките. Според разследващите двете групи - от Брюксел и Антверпен - са поддържали контакт помежду си са координирали действията си.

За единия от заподозрените в Антверпен, който се смята за ръководител на групата, белгийските власти са получили информация и от чуждо разузнаване, че публикува притеснителни постове в социалните мрежи.

Обвиняемите ще се явят пред съда на 3 април.

По темата работят: Десислава Апостолова, Емилия Запартова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пристрастяващи ли са разговорите с чатботове и какви опасности крият?
Пристрастяващи ли са разговорите с чатботове и какви опасности крият?
ФИФА отне домакинството на Индонезия на Световното за младежи до 20 г.
ФИФА отне домакинството на Индонезия на Световното за младежи до 20 г.