НОВИНИ

Сенатът в САЩ прие засекретена версия на разследването за руска намеса в изборите

американският сенат прие засекретена версия разследване русия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:53, 05.08.2020
Чете се за: 00:41 мин.

Специалната сенатска комисия на Конгреса по разузнаване гласува за „приемане на засекретена версия” на разследването за руска намеса в президентските избори през 2016 г. Това се посочва публикувано заявление на временния ръководител на специалната комисия Марко Рубио и на заместника му Марк Уорнър.

Както съобщава „Дойче веле”, в близките дни комисията ще изслуша всички допълнителни мнения и заедно с разузнавателните служби ще изготви окончателната версия на доклада, която ще бъде достъпна за широката публика.

През юли беше оповестено, че последната част от отчета вече е проверена от ръководството на националното разузнаване на САЩ (ODNI). Това е направено с цел недопускане на възможността за изтичане на информация.

Вашингтон и американските служби за сигурност твърдят, че Москва се е опитала да повлияе на резултатите от президентските избори в САЩ през 2016 г. През юни 2016 г. американските медии съобщиха за несанкционирана намеса в информационната система на националния комитет на Демократическата партия, регистрирана в края на април 2016 г. Фирмата „CrowdStrike”, която проведе разследването, заключи, че атаката е осъществена от две хакерски групи - Cozy Bear и Fancy Bear, като се твърди, че и двете са свързани с руските власти и се занимават с политически и икономически шпионаж. Правителството на Русия отхвърли категорично своята причастност към случилото се.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 души са задържани за незаконен добив на дървесина
9 души са задържани за незаконен добив на дървесина
Живо Атанасов при завръщането си в "Левски": Искам да побеждаваме всеки мач (ВИДЕО)
Живо Атанасов при завръщането си в "Левски": Искам да побеждаваме всеки мач (ВИДЕО)