НОВИНИ

Шолц за стрелбата в Хамбург: Шокирани сме от това насилие

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:01, 10.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
шолц стрелбата хамбург шокирани сме насилие
Слушай новината

Тежък инцидент в Хамбург. Осем души бяха застреляни в център на религиозната организация "Свидетели на Йехова". Ранени са 8 души, четирима от тях са в тежко състояние. Извършителят е 35 годишен германски гражданин, без криминално минало, бивш последовател на "Свидетели на Йехова". Мъжът се е самоубил. Мотивите му се изясняват. Още за кървавата атака в следващата минута.

Малко след 21.00 ч. от 3-етажна сграда в АлстерДорф - предградие на Хамбург, се чуват изстрели. По думите на очевидци те са на серии, през интервали от двайсетина секунди до минута.

Младежът, заснел кадрите, живее в сградата срещу зданието, в което се помещава религиозната организация "Свидетели на Йехова". Предполага се, че към момента на инцидента там се е провеждала сбирка за изучаване на Библията. Полицията се отзовава на сигнала за стрелба за минути. На място намират няколко тела, започва извеждането на ранени и оцелели. На втория етаж е намерен и предполагаемият извършител.

Нападателят е стрелял със законно притежаван полуавтоматичен пистолет, който за купил през декември миналата година. Използвал е 9 пълнителя или над 100 патрона. Не е изключено да е имал психическо заболяване, казаха от полицията в Хамбург. Причините за стрелбата се изясняват, но политически мотив е изключен, твърдят близки до разследването.

"Това е най-тежкият инцидент в новата история на нашия град. И по всяка вероятност дължим на много, много бързата и решителна намеса на полицията, че жертвите не са много повече", заяви Анди Гроте, вътрешен министър на провинция Хамбург.

"Шокирани сме от това насилие. Мислите ми са със семействата на жертвите в тези трудни времена. Скърбим за онези, чийто живот беше брутално прекършен. Бих искал да благодаря на силите за сигурност и на свещениците, които от снощи са на постовете си, грижат се за тежко ранените, и работят за разкриването на това престъпление", заяви Олаф Шолц, канцлер на Германия.

"Свидетели на Йехова" възниква в Съединените щати през 19-и век. Последователите на религиозната организация проповядват ненасилие. В Германия Свидетелите на Йехова са около 175 000. В Хамбург живеят около 4000.

През последните години в Германия бяха извършени няколко масови нападения. През февруари 2020 г. крайнодесен екстремист застреля 10 души и рани петима в централния германски град Ханау. А през 2019 г. двама души бяха убити, след като неонацист се опита да щурмува синагога в Хале на еврейския празник Йом Кипур.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма желаещи да работят в земеделието
Няма желаещи да работят в земеделието
Мачът между Усик и Фюри е под въпрос заради финансовите претенции на „Циганския крал“
Мачът между Усик и Фюри е под въпрос заради финансовите претенции на „Циганския крал“