Сигурността и отбраната са водещите теми във втория ден от разговорите на евролидерите

от БНТ
10:42, 26.02.2021
Чете се за: 01:22 мин.
По света
сигурността отбраната водещите теми втория ден разговорите евролидерите
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Стартира участието на министър-председателя Бойко Борисов във втория ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет. Днес държавните и правителствените ръководители на страните членки ще обсъдят сигурността и отбраната на Европейския съюз, както и отношенията с държавите от Южното съседство.

Европейските лидери ще дискутират изпълнението на целите за задълбочаване на сътрудничеството, способността на ЕС да действа автономно и да защитава стратегическите си интереси и ценности в глобален план в сътрудничество с НАТО, ООН и други ключови регионални партньори. Премиерът Борисов ще подчертае, че България споделя очакванията за по-засилена роля на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС за справянето с новите заплахи пред сигурността и с управлението на кризи.

Акцент на разговорите на Европейския съвет днес ще бъдат и отношенията на ЕС със страните от Южното съседство. Министър-председателят Борисов ще отбележи, че с южните партньори споделяме много общи интереси в сферата на търговията и инвестициите, икономическото развитие и енергетиката, сътрудничеството за развитие, климатичните промени, културата и образованието, както и по линия на сигурността, борбата с радикализацията, с тероризма и нелегалната миграция.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Осемтима българи ще боксират днес в 1/2 финалите на Купа "Странджа"
Осемтима българи ще боксират днес в 1/2 финалите на Купа "Странджа"
Везенков вкара 14 точки, но Олимпиакос се размина със знаменит обрат
Везенков вкара 14 точки, но Олимпиакос се размина със знаменит обрат