НОВИНИ

Силен циклон връхлетя Фиджи, има изчезнали хора

силен циклон връхлетя фиджи изчезнали хора
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:00, 31.01.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Поне един човек е загинал, а петима са изчезнали в неделя, след като Фиджи за втори път през този месец бе връхлетян от тропически циклон, съобщава АФП.

Циклонът Ана, буря от втора категория, удари островната държава в южната част на Тихия океан с вятър до 140 км/ч и проливен дъжд, причинявайки наводнения на големи площи.

Националната служба за справяне с бедствията съобщи, че 49-годишен мъж се е удавил, а четирима рибари и тригодишно момче са изчезнали.

Повече от 7600 души, много от които спасени от наводнени села, са приютени в евакуационни центрове.

Местните медии съобщават, че тригодишното момче е изчезнало, когато е придружавало дядо си, за да провери лодката им, заседнала в мангрови растения.

Директорът на службата Васити Соко каза, че хората продължават да игнорират предупрежденията да не излизат по време на бурята.

"Намираме се в средата на циклон с големи наводнение в цялата страна, но все още продължаваме да получаваме съобщения за хора, които обикалят наоколо, както възрастни, така и деца. Те трябва да са наясно с рисковете, на които самите те се излагат, както и за членовете на полицейските сили на Фиджи, разположени, за да ги спасят, когато има злополука", каза тя

През декември четирима души загинаха и 23 000 души напуснаха домовете си, когато суперциклонът Яси, най-мощният ураган от пета категория, изравни цели села с пориви на вятъра до 345 км/ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Нанков: Само за януари имаме над 50 новообразували се свлачища
Николай Нанков: Само за януари имаме над 50 новообразували се свлачища
Проф. Витанов: 1500 заразени на ден е критичното число, което не трябва да прехвърляме
Проф. Витанов: 1500 заразени на ден е критичното число, което не трябва да прехвърляме