НОВИНИ

Силно земетресение разтърси Токио

силно земетресение разтърси токио
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:08, 07.10.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер разтърси японската столица Токио и околните райони, но не бе издадено предупреждение за цунами, съобщи Японската метеорологична агенция. Земетресението разлюля сгради, а в телефоните на местните жители бе пуснато аварийно предупреждение, целящо да им даде време да намерят подслон.

Първоначалната информация от метеорологичната агенция поставя епицентъра на земетресението в префектура Тиба, източно от Токио, и казва, че е ударило в 22.41 ч. (13.41 ч. централно гринуичко време) с дълбочина 80 километра. Няма незабавни съобщения за наранявания или щети.

Американска служба за геоложки проучвания определи силата на земетресението с магнитуд 5,9 и дълбочина 61 километра.

Някои местни влакови услуги бяха спрени като предпазна мярка след земетресението, но местните медии, докладващи от места в и около Токио, заявиха, че не изглежда да има сериозно въздействие от труса. Съобщава се, че няколкостотин жилища в Токио са без ток след земетресението. Новоизбраният премиер Фумио Кишида призова в туит жителите да "предприемат действия за спасяване на живота си, докато се проверява най-новата информация“.

Япония е разположена в тихоокеанския "Огнен пръстен“, дъга с интензивна сеизмична активност, която се простира през Югоизточна Азия и тихоокеанския басейн. Миналата седмица земетресение с магнитуд 6,1 разтърси северозападното крайбрежие на Япония, което също не причини никакви щети.

Страната е редовно засегната от трусове и има строги строителни разпоредби, предназначени да гарантират, че сградите могат да издържат на силни трусове. Но тя остава преследвана от спомена за подводното земетресение на 11 март 2011 г., което предизвика смъртоносно цунами и отприщи ядрената авария във Фукушима. Цунамито остави около 18 500 мъртви или изчезнали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на финансите: Цените ще се повишават повече от очакваното
Министерството на финансите: Цените ще се повишават повече от очакваното
Политици и офшорки: Какво обясниха Николай Младенов и Асен Василев?
Политици и офшорки: Какво обясниха Николай Младенов и Асен Василев?