НОВИНИ

Синдикати питат: Защо униформите на надзирателите поскъпнаха почти двойно

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
13:59, 01.06.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Сигурност и правосъдие
синдикати питат униформите надзирателите поскъпнаха почти двойно
Слушай новината

Синдикатът на служителите на затворите в България поиска официално становище защо цените на униформите на надзирателите са поскъпнали почти двойно.

Причината са постъпили сигнали. Този и други въпроси бяха поставени на среща между синдикалната организация и заместник-министъра на правосъдието Мария Павлова.

"Зимната униформа от цена около 240 лева е с нова цена около 430, тениска от 5 лева става на 14 лева, панталон летен от 46 лева става 80 и няколко. Доста голяма част от артикулите са почти двойно завишени", обясни Антоанета Стойкова, секретар на Синдиката на служителите на затворите в България.

Тя припомни, че годишният лимит за закупуване на униформени дрехи беше увеличен от 400 на 600 лева за всеки служител.

"Това увеличение на цените в момента "изяжда" тези 200 лева и го прави меко казано неработещо", коментира Стойкова.

По нейни думи има надзиратели, които си купуват с лични средства различни части от униформата от интернет. Правели го не само заради добрите цени, но и заради по-високото качество.

"Поларено яке, което се очаква сега да започнем да носим към униформата, ще струва 82 лева, а мои колеги си го купиха на цена от 35-36 лева", обясни Антоанета Стойкова.

Синдикалната организация сега очаква в писмен вид информацията за обществената поръчка, по която се осигуряват униформите за надзирателите.

"От наша страна бяхме готови да обсъдим цялата обществена поръчка, която се е провела. От самото начало на поръчката е присъствал представител на синдикалното сдружение, като взетите решения по самата процедура до сключване на договорите, той е подписвал без да е имал особено мнение", обясни от своя страна зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова.

Тя съобщи, че по време на срещата са били изчистени и други проблеми в комуникацията между синдикатите и министерството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джоузеф Диксън: От ръководството на Левски ме изнудват
Джоузеф Диксън: От ръководството на Левски ме изнудват
Щангистът Стилян Гроздев беше определен "Спортист №1 за април"
Щангистът Стилян Гроздев беше определен "Спортист №1 за април"