НОВИНИ

След 18 месеца ограничения: Тайланд отваря границите си за някои туристи

месеца ограничения тайланд отваря границите туристи
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:10, 01.11.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Десетки хиляди пътници се очаква да пристигнат днес в Тайланд, след като страната отвори границите си за някои туристи след 18 месеца ограничения.

Ваксинирани посетители от над 60 „нискорискови“ държави имат право да влизат в страната като избегнат карантината в хотели. Сред летищата, които посрещат туристи, са и тези в Банкок и Пукет.

Предвижда се броят на туристите да скочи до 15 милиона през следващата година, което ще донесе на Тайланд приходи от над 30 милиарда долара.

Въпреки това голяма част от страната продължава да е изправена пред ограничения като само около 42% от населението е напълно ваксинирано. Тайланд все още регистрира почти по 10 000 новозаразени на ден.

„Сякаш виждаме много слаба светлина в края на тунела – не можем да работим от две години“, казва екскурзоводът Чаягорн Боняпак пред Би Би Си.

Той и неговите колеги екскурзоводи все още не са се свързали с клиенти и туристически компании и може да отнеме месец, докато обиколките се възстановят и започнат отново.

„Не знаем дали [правителството] наистина може да отвори страната гладко, но се надявам, че ще успеят да го направят. Много бихме искали да се върнем на работа отново“, каза екскурзоводът.

Пандемията от коронавирус удари сериозно икономиката на Тайланд, който преди това привличаше над 40 милиона туристи годишно. Миналата година пристигащите туристи са намалели с над 80%.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов отново с рекордно класиране в ранглистата
Димитър Кузманов отново с рекордно класиране в ранглистата
Акция на МВР, ДАНС и НАП в сградата на община Пазарджик
Акция на МВР, ДАНС и НАП в сградата на община Пазарджик