НОВИНИ

След нападението с димна граната: Японският премиер продължи предизборната си кампания

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:24, 15.04.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Мъж хвърли димна бомба срещу японския премиер Фумио Кишида, докато произнасяше реч на предизборно събитие.

Кишида беше евакуиран невредим и по-късно поднови предизборната агитация и се извини на хората за причинената тревога и паника.

Само девет месеца по-рано бившият японски премиер Шиндзо Абе беше убит на предизборно събитие, а днешният инцидент напомни болезнено на японците за покушението му.

Охранителите от службите за сигурност са се хвърлили буквално върху мъжа, хвърлил димната бомба, показват запис на очевидец. А силният гръм предизвиква паника и писъци сред присъстващите хора.

Инцидентът стана на рибарско пристанище в Саиказаки в префектура Вакаяма на около 65 километра югозападно от град Осака, където премиерът Фумио Кишида е трябвало да произнесе реч на предизборно събитие.

Мъжът е арестуван и идентифициран като 24-годишния Рюджи Кимура. Не е ясно какъв е мотивът за нападението. На мястото реакция имаше от правителствения секретар.

"Избирателната система е основа на демокрацията и актове на насилие като този не може да бъдат толерирани. Националната полиция предприема строги мерки в защита на официалните лица", заяви Мацуно Хироказу - главен секретар на кабинета на Фумио Кишида

След инцидента премиерът Кишида възобнови предизборната агитация. В реч на друго място японският премиер заяви, че този инцидент не трябва да пречи на изборния процес и се извини на хората.

"Преди да дойда тук, имаше силна експлозия в Саиказаки. Полицията разследва случая, но искам да се извиня на хората за причинената тревога. Ние сме на прага на много важни избори в страната и трябва да продължим заедно до края", каза Фумио Кишида - премиер на Япония.

Случаят напомни болезнено на японците за покушението срещу бившия премиер Шиндзо Абе - най-дълго служилият лидер на съвременна Япония. Той беше убит с ръчно изработено оръжие през юли по време на кампанията за парламентарните избори.

"Виждали сме такива инциденти. Това, което се случи с Кишида, се случи по-рано и с Абе. Хората вече свързват всяка знакова реч с подобен инцидент. Но се радвам, че Кишида е добре", каза Казума Аоки.

Инцидентът с Фумио Кишида става непосредствено преди началото на срещата на външните министри на страните от Г-7 курортния град Каруизава в префектура Нагано.

От японското външно министерство съобщха, че няма да има промени в мерките за сигурност за срещата на първите дипломати.

На 23 април в Япония ще се проведе втори тур от местните избори, в същия ден се провежда вот и за попълване на 5 места в горната и долна камара на японския парламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов и Ивайло Борисов с призове за цялостен принос за развитието на ски спорта у нас
Алберт Попов и Ивайло Борисов с призове за цялостен принос за развитието на ски спорта у нас
Кандидатът за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу посети Кърджалийско
Кандидатът за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу посети Кърджалийско