НОВИНИ

Словенският премиер на война и с чужди журналисти

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:20, 18.02.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
словенският премиер война чужди журналисти
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Премиерът на Словения, която по-късно тази година поема председателството на Съвета на ЕС, атакува в туитър чужди журналисти. Янез Янша коментира статия на журналист от “Политико”, озаглавена “Войната на Словения с медиите отвътре”.

В статията се казва, че премиерът многократно и публично напада основните обществени медии в страната си. Според него словенската телеграфна агенция е “национален позор”, а обществената телевизия и радио разпространяват лъжи и заблуждават обществото.

В отговор Янша твърди, че журналистката от “Политико” е инструктирана да не казва истината и лъже. Той атакува и кореспондентката на “Ню Йорк Таймс” в Брюксел, която защитава колегата си.

Чуждите кореспонденти в Брюксел вчера през целия ден се опитваха да получат реакция от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който беше в Краков за честване на годишната от създаването на Вишеградската група. Отговор от Мишел засега няма.

Янез Янша беше първият лидер на страна от ЕС, който в първите часове след изборите в САЩ прибързано поздрави Доналд Тръмп за “победата”, без да изчака окончателните резултати. Той подкрепи и Унгария и Полша в опитите им бюджетът на ЕС да не се обвързва с механизма за върховенството на закона.

В статията на “Политико” се казва, че журналисти в Словения се оплакват от всекидневен политически натиск и намеса в работата. Премиерът води кампания срещу медиите и журналистите, които не харесва. Изданието припомня, че през лятото Янша предложи и медийни закони, които биха се отразили на финансирането на обществените медии в страната.

Действията на Янша са в разрез с европейските стандарти за медийна свобода, пише “Политико” и то в момент, когато в Брюксел растат притесненията за медийния пейзаж в Източна Европа, особено в Полша, Унгария и България.

Изданието припомня и политическия път на Янша, който е бивш комунист, по-късно става дисидент, а след това крайнодесен. Той често е сравняван с Виктор Обран. Партията му, както и "Фидес" на Обран, също е член на Европейската народна партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът отхвърли предложението за изслушване на премиера за загиналото от токов удар момче
Парламентът отхвърли предложението за изслушване на премиера за загиналото от токов удар момче
Всеки втори българин смята, че пандемията е променила начина му на живот
Всеки втори българин смята, че пандемията е променила начина му на живот