НОВИНИ

Специално пред БНТ: Нобеловият лауреат Сергей Давидис с коментар за свободата в Русия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:49, 07.10.2022
Чете се за: 04:47 мин.
По света
Слушай новината

Правозащитници са тазгодишните носители на Нобеловата награда за мир. Това са беларуският опозиционер Алес Беляцки, украинският Център за граждански свободи и руската организация за правата на човека "Мемориал". БНТ отдавна е във връзка с "Мемориал" а интервютата на техни представители за нашата телевизия, звучат актуално и днес.

"Носителите на Нобелова награда на мир са символ на гражданското общество в своите държави. Те са хора, които с години се борят за правото да критикуваш властимащите и за основните права и свободи на гражданите. Полагат неимоверни усилия да документират военни престъпления, злоупотреба с власт и нарушаване на човешките права. Заедно те са олицетворение на това колко значимо е гражданското общество, за да имаме мир и демокрация. Това са Алес Беляцки от Беларус, украинският Център за граждански свободи и руската организация за правата на човека "Мемориал", заяви Берит-Райс Андерсон, председател на Нобеловия комитет.

Изборът на нобеловите лауреати сред 343-ма номинирани, е на фона на войната в Европа. Алес Беляцки е сред основателите на групата за човешки права "Вясна". В момента е хвърлен в затвора от беларуските власти и държан при нечовешки условия. От Нобеловия комитет призоваха за незабавното му освобождаване.

Основаният през 2007 г. украински Център за граждански свободи си е поставил за цел да насърчава демокрацията в страната. Възниква в период, в който в Украйна има множество сътресения на политическата сцена. От началото на войната организацията документира военни престъпления.

Създадената след разпадането на Съветския съюз организация "Мемориал" изследва нарушенията на човешките права. В началото на тази година организацията беше принудена да прекрати дейността си, след като от Кремъл започнаха да преследват тези, които открито се противопоставят на войната в Украйна.

Сергей Давидис е юрист. Вече над 20 години се бори за правото на свободно събиране и подкрепа за политическите затворници в Русия. Член на демократичното движение „Солидарност“. Ръководи програмата за политически затворници на "Мемориал", помага при защитата на граждански активисти, задържани по политически причини. Малко след началото на войната напусна Русия. През април 2021 година (докато все още е в Русия) е задържан във входа на блока, където живее.

Полицията твърди, че е участвал или организирал публично събиране, без преди това да уведоми властите по надлежния ред. Остава 10 дни в ареста. Оказва се, че полицията го издирва заради публикувано съобщение за организиран протест дни преди задържането му.

Давидис многократно е давал интервюта пред репортера на БНТ Теодора Гатева. Последното - по повод смъртта на Михаил Горбачов.

"Безкръвно демонтира това, което се казваше "империята на злото", авторитарната диктатура, която обхващаше не само Съветския съюз, но и целият Източен блок и заплашваше целия свят", коментира Давидис.

На въпрос какво точно е направил Горбачов и как е променил живота на милиони, отговаря така:

"Свобода, демокрация, човешки права..."

Ценности, които самият Давидис казва година по-рано отново в нашия ефир, че са дефицит в страната му.

"Колкото повече време минава, толкова по-сложно в Русия ще се случва някаква независима опозиционна дейност - и не само политическа, но и информационна, и правозащитна. И ми се струва, че има смисъл да говорим не за плановете на опозицията, а за това какво ще прави властта. А тя - дори и малко да забави темпа на репресиите, то няма да е за дълго."

Сега живее в Литва със семейството си.

По темата работиха: Джанан Дурал, Теодора Гатева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е основната причина за градската война в Колумбия?
Каква е основната причина за градската война в Колумбия?
Юсуф Сила се присъедини към тренорквите на Локомотив Пловдив
Юсуф Сила се присъедини към тренорквите на Локомотив Пловдив