НОВИНИ

Спомен за телевизионната легенда Никола Филипов

Днес чичко Филипов щеше да навърши 90 години

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
13:30, 20.04.2020
9721
Чете се за: 01:05 мин.
Истории
спомен телевизионната легенда никола филипов

Първият телевизионен говорител.

32 години неговите глас и образ владеят телевизионния екран.

Никола Филипов!

"Каква е магията на телевизията? Че зад камерата, която е срещу мен, има десетки, стотици хиляди хора. Те не заслужават да бъдат лъгани."

Роден в София, на 20 април 1930 г. След Трета мъжка гимназия се посвещава на Театралната академия. Дипломира се като актьор в класа на проф. Филип Филипов.

С новините се свързва още в началото на професионалния си път. От ефира на радиото всяка сутрин съобщава новините. Никола Филипов чете първите новини в ефира на Българска телевизия. Датата е 5 ноември 1959г.

Топъл глас, харизма, доверие. Завладява зрителите и превръща професията телевизионен говорител в една от най-мечтаните и магичните, за хората пред и зад екрана.

Никола Филипов представя новините в първото издание на информационната емисия "По света и у нас". Кълбото се завърта на 20 юли 1960 година.

Той влиза в хиляди домове и "разговаря" с хората през екрана. Тогава чудото аутокю все още не е въведено и говорителят използва своя техника, за да не се взира непрекъснато в листа, а да е очи в очи със зрителите.

Театралната академия си казва думата, въпреки че сменя сцената с малкия екран. Има време и за усмивки.

Чичко Филипов – така го познават поколения телевизионни зрители. Любимец и на децата, които вече имат деца и внуци, след срещите с "Педя човек, лакът брада" и магическото "Тримбиримбирука, Педя човек тука!. "

"В телевизията човек трябва да обича работата си, а ако спазва нормите, че зрителите са му приятели, че не е Бог. Той просто знае по-рано новината от хората, на които ще я каже. "

Последният му ефир в БНТ е през 1990г. Телевизията остава голямата му любов, остава й верен, със съвети към новите поколения екранни посланици.

"Нямате ли доверие и обич към тези хора, които са пред телевизионните екрани, нищо не става."

фото редактор Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Захариева изпрати съболезнователна телеграма за жертвите на стрелбата в Канада
Министър Захариева изпрати съболезнователна телеграма за жертвите на стрелбата в Канада
Пазарите в София работят от днес
Пазарите в София работят от днес