Спомен за телевизионната легенда Никола Филипов

Днес чичко Филипов щеше да навърши 90 години

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
13:30, 20.04.2020
5743
Чете се за: 01:05 мин.
Истории
спомен телевизионната легенда никола филипов

Първият телевизионен говорител.

32 години неговите глас и образ владеят телевизионния екран.

Никола Филипов!

"Каква е магията на телевизията? Че зад камерата, която е срещу мен, има десетки, стотици хиляди хора. Те не заслужават да бъдат лъгани."

Роден в София, на 20 април 1930 г. След Трета мъжка гимназия се посвещава на Театралната академия. Дипломира се като актьор в класа на проф. Филип Филипов.

С новините се свързва още в началото на професионалния си път. От ефира на радиото всяка сутрин съобщава новините. Никола Филипов чете първите новини в ефира на Българска телевизия. Датата е 5 ноември 1959г.

Топъл глас, харизма, доверие. Завладява зрителите и превръща професията телевизионен говорител в една от най-мечтаните и магичните, за хората пред и зад екрана.

Никола Филипов представя новините в първото издание на информационната емисия "По света и у нас". Кълбото се завърта на 20 юли 1960 година.

Той влиза в хиляди домове и "разговаря" с хората през екрана. Тогава чудото аутокю все още не е въведено и говорителят използва своя техника, за да не се взира непрекъснато в листа, а да е очи в очи със зрителите.

Театралната академия си казва думата, въпреки че сменя сцената с малкия екран. Има време и за усмивки.

Чичко Филипов – така го познават поколения телевизионни зрители. Любимец и на децата, които вече имат деца и внуци, след срещите с "Педя човек, лакът брада" и магическото "Тримбиримбирука, Педя човек тука!. "

"В телевизията човек трябва да обича работата си, а ако спазва нормите, че зрителите са му приятели, че не е Бог. Той просто знае по-рано новината от хората, на които ще я каже. "

Последният му ефир в БНТ е през 1990г. Телевизията остава голямата му любов, остава й верен, със съвети към новите поколения екранни посланици.

"Нямате ли доверие и обич към тези хора, които са пред телевизионните екрани, нищо не става."

фото редактор Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Министър Захариева изпрати съболезнователна телеграма за жертвите на стрелбата в Канада
Министър Захариева изпрати съболезнователна телеграма за жертвите на стрелбата в Канада
Пазарите в София работят от днес
Пазарите в София работят от днес