НОВИНИ

Среща при президента относно мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
10:43, 18.03.2020
5221
Чете се за: 05:14 мин.
Сигурност и правосъдие

По инициатива на държавния глава Румен Радев днес в президентската институция се проведе среща, на която беше обсъдено изпълнението на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България.

В срещата участваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, директорът на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Президентът Румен Радев проведе по-рано телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов.

Румен Радев: В България се води операция по ограничаване на разпросстранението на коронавируса.

Изпълнителната власт действа във фосмажорни обстоятелства, каза президентът. Той призова да се отнасяме с разбиране към усилията, които се полагат. България за сега задържа кривата на разпространение доста ниско, така че здравната ни система да поеме извънредните случаи.

Важни са мерките, които трябва да бъдат пропорционални на заплахата, да бъдат ефективни, добре планирани и добре осигурени.

Президентът е благодарен на българите, че са се вслушали в препоръките на Националния оперативен щаб, на правителството и има рязка промяна в съзнанието на хората, спазва се социална изолация и социална дистанция.

Радев изтъкна важността на надлежното осигуряване, информация, алгоритми и инструкции за работа.

Според него е прекрасно, че индустрията ни е запазила своя потенциал и сега го разгръща и в перспектива даже ще можем да изнасяме предпазни средства. Президентът обясни, че липса на предпазни средства има. Той попита можем ли да се каже на българите кога се очаква да бъдат задоволени тези техни нужди.

Лекари споделят, че нямат ясни инструкции и се притесняват. Радев попита дали има ясно разписани инструкции какво трябва да се прави. Според президента, преди да се наказват лекари, които отказват да изпълняват задълженията си, трябва да им бъдат осигурени предпазни средства, инструкции и алгоритми, за да не се демотивират.

Важна е информационната кампания. Информацията е страшно важна, за да избегнем паниката.

Румен Радев: Аз искам да призова всички отговорни институции да не се насаждат страх и паника. Мисля, че хората са достатъчно изплашени.

Президентът заяви, че не е тайна, че в страната се вихри спекула с лични предпазни средства и дезинфектанти. Той призова гражданите да подават сигнали, да публикуват в социалните мрежи.

Румен Радев: Грозно е на здравето и на трагедията на други хора да се печели. Не го правете! Не е достойно!

Паралелно със здравната криза се развива и икономическа и социална криза, и ако не действаме сега може да се превърне в хуманитарна криза за много българи, предупреди президентът.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че през последните дни тече процес за препрограмиране на съществуващите оперативни програми и финансови инструменти в България. По думите му въпреки че програмният период е към края си, има малък неизползван ресурс.

Томислав Дончев - вицепремиер: Всички извънредни мероприятия, включително възможността за лекари и медицински персонал да получават по 1000 лв. допълнително, тези, които са на бойната линия в райони на заразата, това се осигурява от Оперативната програма за развитие на човешките ресурси.

Дончев каза, че се прави опит, всички доставки на маски и болнично оборудване да бъдат за сметка на Европейския фонд за регионално развитие.

Томислав Дончев - вицепремиер: Приоритет ще ни бъдат по-възрастните хора. Обсъждаме варианти за строга домашна карантина, която веднага вади вероятността от разширяване с пъти на обхвата на капацитета на службите за домашен патронаж.

Дончев каза, че приоритет е компаниите да не освобождават хора, които ще се наложи да наемат отново.

Вицепремиерът каза, че се разработват мерки и за най-уязвимите сектори - транспорт, туризъм, секторни услуги.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че е създадена организация между всички институции, които участват в този процес с цел координиране на действията. Днес от 00 часа влиза временна забрана за влизане на лица от 17 държави, в които най-силно е разпространен новия коронавирус. Работи се изключително добре с Националния щаб. До този момент министърът е издал 7 заповеди.

По отношение на предпазните средства и апаратурата той каза, че с всеки изминат ден се попълват потребностите. Отворен е държавният резерв, доставени са количества от Турция, използват се средствата от Оперативни програми и държавния бюджет. Днес МС прие решение, с което предлага на НС да ратифицира предложението за общи европейски и обществени поръчки.

Най-силно засегнатите хора - възрастните, в проектозакона се предвижда лицата, на които ТЕЛК-овите решения изтичат, да продължи тяхното действие до 2 месеца след приключване на извънредното положение, както и за хората, които използват скъпоструващи лекарства по протоколи, също да продължат след приключването на извънредното положение.

Открита е специална дарителска сметка. Само за един ден там са събрани 18 000 лева, които ще се използват за закупуване на апаратура и предпазни средства. В БЧК постъпват налични предпазни средства и апаратура.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че в тази ситуация МВР използва няколко основни приоритета.

Освободен е за определен период от административна тежест определени услуги за гражданите - българските лични документи. Днес е направено предложение валидността на същите да бъде удължена с 6 месеца. Същото се отнася и за закона за оръжията и боеприпасите, както и за регистрацията на коли с газови уредби.

Премахват се праговете за полагане на извънреден труд на служителите на МВР. Всеки положен труд ще бъде заплатен.

Гранична полиция от началото на кризата изпълнява мерки по проверки съвместно със структурите на РЗИ. В момента се монтират термокамери на сухопътните граници. "Калотина" вече е оборудвана. Установяват се граждани, идващи от рискови страни.

РЗИ обезопасява местата, в които има лица с коронавирус. Работите се приоритетно за установяване на техните контактни лица.

По отношение на спекулативните продажби, незаконната търговия и контрабандата и във вчерашния ден Маринов отбеляза, че контролът от страна на МВР е голям. Целта е да се гарантира на гражданите да могат да се запасят с необходимите средства. Има вече около 200 000 броя лични предпазни средства предотвратени опити за контрабанда.

Освободен е част от военновременния резерв, за да се обезпечат служителите на първа линия. 47 000 маски вече са раздадени дори на администрацията.

МВР ще продължи да изпълнява задълженията си, включително по прилагане на новите мерки.

Главният комисар на МВР Николай Николов каза, че със заповед на министър-председателя е създаден логистичен център с основна задача да координира дейностите и да подпомогне щаба по овладяване на ситуацията. Той увери, че дейността е организирана в съответствие с указанията на Световната здравна организация и Европейската комисия.

Николай Николов - главен комисар на МВР: Най-висока степен на защита на медицинските лица, които са в непосредствен контакт със заразените болни. На второ място това са служителите, които ежедневно контактуват с гражданите и на трето място - висчки останали граждани. Днес на подпис минават за разпределяне 20 000 маски със средна степен на защита и 50 000 защитни облекла за многократна употреба, предназначени за спешните служби и за социалните служби по регионалната здравна инспекция.

Той каза, че регионалните здравни инспекции имат за задача на територията на областта да обобщават всички необходимости без тези на държавните ведомства и министерства и да ги заявяват пред нас.

Все още са 81 случаите на заразени с коронавирус у нас, съобщи началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Има един бавнопокачващ се темп. Рано е да се прави извода, че сме овладели ситуацията.

По отношение на окомплектоването с дрехи, маски и тестери той обясни, че са получени дрехите, изработени от българска фирма. Те са с 15 пъти по-голяма защита от еднократните облекла и са много по-здрави, надеждни и удобни. Първите отзиви са чудесни. До кроя на седмицата се очакват 8 000 облекла да бъдат готови. Те са предназначени за местата, в които се работи с коронавирус заразени.

Маските с висока степен за защита са необходими само за персонала, който работи със заразените пациенти, заяви Мутафчийски.

Той предупреди и за това, че молекулярните вирусолози са дефицитни специалисти и имат определен капацитет.

Бързите тестове имат някои недостатъци е неслучайно не са влезли масово. Дават 20% фалшиво отрицателни проби и 20% фалшиво положителни.

Вчера е имало конструктивен разговор с Български фармацевтичен съюз. Закупуването на огромни количества лекарства в този момент изтощава фармацевтичната система и финансовите ресурси на гражданите.

По инициатива на Министерство на здравеопазването Оперативния щаб и инфекционистите в България се направи среща, в която се уточниха последните ъпдети на алгоритмите за лечение на пациенти и вече има разпратени конкретни инструкции.

Усилията на БЛС и на Щаба са да убедят лекарите, че това не е някаква болест, която идва като бич Божий, те познават всички тези състояния и трябва да наберат куража, че се грижат за тяхната защита и да започнат да се грижат за граждани.

Създава се банка от доброволци. Само в района на София има на разположение няколкостотин души.

Частните болници са готови да се включат в борбата с кронавируса.

Премиерът Борисов каза, че има няколко комбината, които правят по 1000 тона спирт на месец. 60% от заплатата първия месец за тези, които са в принудителен отпуск, ще поеме държавата, заяви премиерът Бойко Борисов.

Да похвалим учителите с програмите по БНТ2 и БНТ 4. Да останат пари за пенсии, нищо към този момент не заплашва пенсионната система. Тя се попълва от бюджета и трябва да се гарантира дълго време да остане от резерва да се попълва пенсионната система, добави Борисов.

Лесно е да се критикува, по-трудно е да седнем и всяка разумна мярка да я приложим да подобрим. Излизането на граждани извън границите освен ако не е за лечение или неотложна нужда, се забранява. Полагаме огромни усилия да докараме наши туристи откъде ли не, какви ли не упражнения се правят, каза Борисов.

Премиерът Бойко Борисов призова хората да излизат само за работа, до аптеката, банката и хранителния магазин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още Сигурност и правосъдие

МВР ще охранява центровете за бежанци, решиха депутатите
МВР ще охранява центровете за бежанци, решиха депутатите
11:14, 28.03.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Заплаха за бомба и в Съдебната палата в София
Заплаха за бомба и в Съдебната палата в София
09:47, 28.03.2024
Чете се за: 00:12 мин.
Прокурорската колегия във ВСС изслуша петима магистрати по случая "Нотариуса"
Прокурорската колегия във ВСС изслуша петима магистрати по случая "Нотариуса"
18:10, 27.03.2024 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
Бойко Рашков: ДПС и ГЕРБ саботират дейността на комисията за Нотариуса
Бойко Рашков: ДПС и ГЕРБ саботират дейността на комисията за Нотариуса
17:59, 27.03.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Защо 6 години след трагедията в Своге делото все още не е започнало?
Защо 6 години след трагедията в Своге делото все още не е започнало?
17:33, 27.03.2024
Чете се за: 04:15 мин.
Военното разузнаване отговори на твърденията на Атанас Атанасов, че е разработван от службите
Военното разузнаване отговори на твърденията на Атанас Атанасов, че е разработван от службите
15:59, 27.03.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Висшият прокурорски съвет отказа да отстрани прокурор Константин Сулев
Висшият прокурорски съвет отказа да отстрани прокурор Константин Сулев
13:52, 27.03.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Дебора дойде на заседанието в съда, но запази мълчание (ВИДЕО)
Дебора дойде на заседанието в съда, но запази мълчание (ВИДЕО)
13:26, 27.03.2024 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
Делото за катастрофата в Своге, при която загинаха 20 души, отново не тръгна
Делото за катастрофата в Своге, при която загинаха 20 души, отново не тръгна
10:35, 27.03.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Ново заседание по делото "Дебора"
Ново заседание по делото "Дебора"
06:41, 27.03.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Убийството в Цалапица: Делото срещу близнаците Динкови започва по същество през май
Убийството в Цалапица: Делото срещу близнаците Динкови започва по същество през май
17:07, 26.03.2024
Чете се за: 02:40 мин.
СГП ще разпита Ивайла Бакалова за Мартин Божанов - Нотариуса
СГП ще разпита Ивайла Бакалова за Мартин Божанов - Нотариуса
14:24, 26.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
Топ 24
Най-четени
254 проверки на търговски обекти са извършени във Варна
254 проверки на търговски обекти са извършени във Варна
Над 35% ръст на онлайн плащанията на местни данъци и такси в София
Над 35% ръст на онлайн плащанията на местни данъци и такси в София