НОВИНИ

Стартира ежегодната кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация

стартира ежегодната кампания превенция трафика хора цел трудова експлоатация
bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 01.05.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Националната комисия за борба с трафика на хора стартира ежегодната Национална кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

Кампанията се провежда под наслов „Трафикът на хора съществува“ и цели да повиши осведомеността и чувствителността на обществото и рисковите групи по отношение на механизмите за въвличане в престъплението, както и да насочи вниманието към конкретни признаци за идентифициране на жертви на трафик с цел трудова експлоатация.

В следствие на пандемията от COVID-19 нарастващата безработица създава предпоставки за приемане на съмнителни предложения за работа, което реално увеличава риска от въвличане в трафик с цел трудова експлоатация.

Задай си въпросите:

- Личните ти документи са отнети?

- Нает си без да си наясно къде отиваш?

- Плащат ли ти малко или връщаш дълг?

- Работиш без договор?

- Казват ли ти как да се държиш?

- Страхуваш ли се? Тормозят ли те?

- Липсват ли ти достатъчно храна, прилични работни дрехи, здравни грижи, почивка или сън?

Ако отговориш с „Да“ на един или повече от тези въпроси, ти си в риск! Защото трафикът на хора съществува!

Националната комисия за борба с трафика на хора те призовава да бъдеш изключително внимателен, когато заминаваш да работиш извън България. Информирай се обстойно за всяка една стъпка преди да вземеш окончателно решение за отпътуване в чужбина.

Често фирми или конкретни лица, особено в по-малките населени места, търсят работници и им обещават невероятни условия за сезонна или временна работа. Често успяват да ги убедят, че няма никакви рискове и всичко е „уредено“.

А дали е така?

При трафика на хора предварителните договорени обещания на работодателите се разминават драстично с реалните условия на живот и труд. Налага се да работиш за минимално възнаграждение, дори понякога без такова, документите ти за самоличност биват отнети от работодател или трето лице, принуждават те да плащаш нерегламентирани суми за това, че ти осигуряват заетост. Случва се и да се налага да чакаш, защото не ти дават да започнеш работа веднага. И така, докато не изхарчиш всичките си лични средства и задлъжнееш.

Ако си в чужбина и си в беда, незабавно се свържи с българското представителство, посолство в страната, в която се намираш. Потърси помощ от полицията – дори на нямаш документи. Ти вероятно си жертва на сериозно престъпление и ще ти окажат помощ.

Научи повече за проблемите, свързани с явлението "трафик на хора" на интернет страниците на Националната комисия: www.antitraffic.government.bg и www.antitraffic.bg

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дарения за близо 34 млн. лв. помагат в битката срещу COVID-19
Дарения за близо 34 млн. лв. помагат в битката срещу COVID-19
Един милион излекувани от COVID-19
Един милион излекувани от COVID-19