НОВИНИ

Светът отбелязва Деня на Земята за 50-и път

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:07, 22.04.2020 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
Наука и технологии
Снимка: БГНЕС

Светът отбелязва Деня на Земята за 50-и път.

Юбилеят съвпада с пандемията, която блокира икономиката, но прочисти въздуха над индустриалните зони и големите градове. Заразата е на път да промени и една от емблематичните статистики за използването на ресурсите на планетата.

Връщането на тишината и избуяването на трева по иначе натоварените градски улици е временно явление, напомниха в Деня на Земята от Световната метеорологична организация.

Проф. Петери Таалас, ген. секретар на СМО: Спадът на вредните емисии с шест процента, за съжаление, е нетрайна добра новина. Най-вероятно следващата година ще се върнем към обичайните нива на замърсяване и дори ще достигнем по-високи, след като спрените сектори на индустрията заработят.

Жителите на Пекин и Шанхай са сред хората, за които спирането на замърсяващите производства открива чисти хоризонти, макар и за кратко.

Тан Шъвей, жител на Шанхай: През втората половина от годината, с отварянето на заводите въздухът ще стане по-лош. Затова се радвайте на синьото небе сега.

Сегашната криза може би ще промени и тенденцията за живот на "планетарен" кредит, която човечеството отчита всяка година.

Има вероятност за пръв път от много време хората да употребят толкова възобновяеми ресурси, колкото природата може да възстанови в рамките на 12 месеца. В това учените-оптимисти виждат шанс за по-разумен рестарт на икономиката и решаване на дълготрайни и мащабни проблеми, свързани с промените в климата.

В това учените-оптимисти виждат шанс за по-разумен рестарт на икономиката и решаване на дълготрайни и мащабни проблеми, свързани с промените в климата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ спират временно издаването на "зелени карти"
САЩ спират временно издаването на "зелени карти"
Спасиха мъж, изгубил се в труднодостъпна планинска местност
Спасиха мъж, изгубил се в труднодостъпна планинска местност