СЗО: Против сме изискване от пътниците на доказателство за ваксинация

от БНТ , Източник: БГНЕС
22:12, 19.04.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
страните разполагат здравен сертификат юни
Слушай новината

Комисията на Световната здравна организация за извънредни ситуации заяви в понеделник, че е против от международните пътници да се изискват доказателства за ваксинация, отчасти на основание, че такава мярка ще задълбочи неравенствата, предаде АФП.

"Не изисквайте доказателство за ваксинация като условие за влизане, като се имат предвид ограничените (макар и нарастващи) доказателства за ефективността на ваксините при намаляване на предаването и постоянното неравенство в глобалното разпространение на ваксини", се казва в изявление на комисията, обобщаващо срещата от 15 април, резултатите от която бяха публикувани едва в понеделник.

"Държавите - страни по конвенцията са силно насърчавани да признаят потенциала изискванията на доказателство за ваксинация да задълбочи неравенствата и насърчаване на диференцираната свобода на движение", добави комисията. Препоръката на групата идва, тъй като много страни обмислят пускането на паспорти за ваксини за пътници, но и за други дейности, включително спорт.

Идеята обаче среща критики, като мнозина казват, че ще доведе до дискриминация между млади и стари, както и богати и бедни. Някои също са повдигнали опасения относно поверителността. Държавите-членки на Европейския съюз вече са се споразумели за сертификати за ваксини, Китай стартира програма за здравни сертификати за пътници, а авиокомпаниите също обмислят да изискват доказателство за ваксинация.

Съединените щати от своя страна заявиха по-рано този месец, че няма да изискват паспорти за ваксинация, но добавиха, че частният сектор е свободен да проучи идеята.

Комисията на СЗО обсъди и други въпроси по време на заседанието си миналата седмица, включително увеличаване на достъпа до ваксини срещу COVID-19 и намаляване на националното и глобалното неравенство, що се отнася до достъпа до ваксини.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Готвят онлайн система за улеснение при ваксинация от общопрактикуващите лекари
Готвят онлайн система за улеснение при ваксинация от общопрактикуващите лекари
Бойко Борисов проведе телефонен разговор с Ердоган
Бойко Борисов проведе телефонен разговор с Ердоган