НОВИНИ

Талибаните обявиха, че са превзели Кандахар

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:18, 13.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Талибаните завзеха втория по големина град в Афганистан Кандахар. Под контрола им са вече 11 столици на провинции. Вашингтон изпраща 3000 войници в Афганистан, които да осигурят евакуацията на служителите от американското посолство в Кабул.

Стратегическият град Кандахар - вторият по големина в Афгатистан и водещ търговски център, е в ръцете на талибаните. Правителствените сили и администрацията са се изтеглили.

Евакуация се извършва и от град Лашкар Гах - административен център на провинция Хелманд. Там е в сила 48-часово прекратяване на огъня.

По-рано талибаните влязоха в третия най-голям афганистански град Херат. Така те вече държат по-голямата част от северен, южен и западен Афганистан. Под контрола на правителството остават само столицата Кабул и няколко изолирани райони.

САЩ ще изпратят около 3000 войници в Афганистан, за да осигурят евакуацията на служителите от посолството на страната в Кабул. Работата на дипломатическото представителство ще продължи в намален състав.

"Нека бъда съвсем ясен по този въпрос. Посолството остава отворено и планираме да продължим дипломатическата си работа в Афганистан. Съединените щати ще продължат да поддържат консулски услуги, включително специалната имигрантска визова програма. Оставаме дипломатически ангажирани с афганистанското правителство и афганистанския народ", каза Нед Прайс, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Вашингтон ще ускори и евакуацията на преводачите и други афганистанци, помагали през годините на американската армия. В Афганистан понастоящем има 650 американски войници, а други 3500 са в Катар в готовност да бъдат изпратени в Кабул, в случай на усложняване на ситуацията там.

Лондон също изпраща 600 военнослужещи, които да помогнат на британските граждани да напуснат Афганистан. Съставът на дипломатическите служители в Кабул вече беше намален.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Докъде стигна ремонтът на улица в кв. "Стара Тева" в Перник
Докъде стигна ремонтът на улица в кв. "Стара Тева" в Перник
Шестима души, сред които дете, са убити при стрелбата в Плимут
Шестима души, сред които дете, са убити при стрелбата в Плимут