НОВИНИ

Тежки удари срещу Херсон, Кремъл отхвърли мирния план на Зеленски (ОБЗОР)

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:37, 28.12.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия засили артилерийския обстрел срещу наскоро освободения град Херсон и осъществява постоянен натиск по фронтовата линия в Източна Украйна. Това съобщи военното командване на Киев. На дипломатическия фронт пък нищо неочаквано. Кремъл отхвърли мирния план на президента Володимир Зеленски и заяви, че Киев трябва да признае анексирането на четирите украински провинции.

През последното денонощие Русия и изстреляла 33 ракети от системи за залпов огън срещу цивилни цели в Херсон, отчита украинската военна сводка. Стотици цивилни бягат от града заради тежките руски обстрели от източния бряг на река Днепър. На Бъдни вечер минометен огън отне живота на 11 души, десетки бяха ранени. Херсон беше освободен на 11 ноември, след като Русия претърпя едно от най-тежките поражения от началото на войната. Градът е от стратегическо значение и е определян като врата към окупирания Крим.

Тежки боеве продължават при контролирания от Украйна град Бахмут, който е практически разрушен, и в източната провинция Донецк. В Луганс украинските сили се опитват да разкъсат руските отбранителни линии. Украинските военни съобщават за руски обстрели в Запорожка област, както и в области Суми и Харков.

Москва отхвърли мирен план от 10 точки на украинския лидер Зеленски. Той предвижда Русия да зачита териториалната цялост на Украйна и да изтегли войските си.

"Не може да съществува мирен план за Украйна, който не взема под внимание днешните реалности, свързани с руската територия и присъединяването към Русия на четири региона. План, който не отчита тези реалности не може да претендира да бъде мирен", заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Украинският президент Зеленски заяви, че следващата година ще бъде решаваща.

"Разбираме рисковете, които произтичат от зимата, разбираме какво трябва да направим през пролетта, наясно сме какви резултати трябва да постигне секторът за сигурност и отбрана като цяло", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Руският премиер Мишустин обяви днес, че тази година икономиката на страната се е свила с повече от 2%.

Ден по-рано президентът Путин забрани от 1 февруари износа на петрол за страните от Г-7, Евросъюза и Австралия, които приеха ценови таван от 60 долара за барел руска суровина. Застрахователите на кораби съобщиха, че от 1 януари спират да покриват военни рискове в Русия, Украйна и Беларус, след като големите застрахователи се изтеглиха от региона пред алтернатива от загуби.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защитникът на Челси Рийс Джеймс извън терените един месец
Защитникът на Челси Рийс Джеймс извън терените един месец
Косово предприе мерки, за да намали напрежението по границата със Сърбия
Косово предприе мерки, за да намали напрежението по границата със Сърбия