НОВИНИ

Тома Биков: България се нуждае спешно от редовен кабинет

bnt avatar logo
от БНТ
21:23, 28.10.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Комисиите в този парламент бяха сформирани рекордно бързо за последните 30 г. Това заяви в студиото на "Панорама" Тома Биков от ГЕРБ. Той припомни, че 47-ото Народно събрание разпределяше повече от месец комисиите и то при положение, че бяха решили да не дават комисии на опозицията.

На въпрос дали 48-ото НС е в състояние да излъчи редовен кабинет, Биков отговори, че предстои да видим и уточни, че България се нуждае спешно от редовен кабинет и от парламентарно мнозинство, което да носи отговорност за много тежки решения, които предстоят.

"Не сме прежалили първия мандат. Полагаме всички възможни усилия той да бъде осъществен, защото това е нормалното. От година и половина призоваваме към възстановяване на политическия диалог и полагаме всички усилия да съхраним възможностите за неговото възстановяване", подчерта Биков.

По отношение на бюджета за следващата година, той уточни, че ако няма парламентарно мнозинство, не може да бъде приет разумен бюджет, който да е съобразен с реалностите на 2023 г.

"Ако няма обаче кой да носи отговорност за това, по-добре е настоящия бюджет да бъде продължен с няколко месеца. Ако се стигне до нови избори и до ново 49-ото Народно съббрание нещата ще бъдат още по-сложни. Всеки следващ парламент излъчва все по-сложна конфигурация и все по-малко хора, които да мислят сложно. Не мисля, че тази конфигурация ще се промени с още едни избори", посочи Тома Биков.

Биков отново потвърди, че са готови да подкрепят решение на парламента за износ на оръжие за Украйна без условия. От там нататък е работа на изпълнителната власт да прецени какъв е начина, по който да се помогне.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ред Бул отнесе глоба от 7 милиона долара за нарушаването на финансовия феърплей във Формула 1
Ред Бул отнесе глоба от 7 милиона долара за нарушаването на финансовия феърплей във Формула 1
Драгомир Стойнев: БСП спаси парламентаризма в България
Драгомир Стойнев: БСП спаси парламентаризма в България