НОВИНИ

Тръмп и Байдън мерят сили за миграцията

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:00, 01.03.2024
Чете се за: 03:25 мин.
По света
тръмп байдън мерят сили миграцията
Слушай новината

Дуел между Джо Байдън и Доналд Тръмп на границата между Съединените щати и Мексико. Двамата евентуални претенденти на президентския вот през ноември направиха едновременно посещение в щата Тексас и натиснаха най-горещия бутон от предизборната кампания, в опит да покажат - кой може да се справи най-добре с имигрантския наплив?

В почти едновременно излъчвани изявления, Тръмп нарече рекордния брой имигранти "инвазията на Байдън", а настоящият президент призова опонента си - да спре да извлича политически дивиденти с предложените реформи за миграцията.

Доналд Тръмп избра да посети Ийгъл Пас - мястото, където губернаторът на Тексас Грег Абът пое военния контрол върху района около реката Рио Гранде и така се противопостави на федералното правителство. До граничната ограда Тръмп помаха на хората в Мексико. Част от тях започнаха да скандират името му.

"Харесват Тръмп. Можете ли да повярвате?", попита бившият президент на САЩ Доналд Тръмп.

С надежда дългогодишната антимигрантска реторика да му осигури връщане в Белия дом, Тръмп описа мрачна картина на американци отвличани, изнасилвани и варварски убивани от мигранти.

"Това са хората, които влизат в страната, идват от затвори, от психиатрични клиники и са терористи. Вкарват ги в страната ни", каза още Тръмп.

За Джо Байдън това е едва второто посещение на границата, откакто стана президент през 2021-ва година. Той се срещна с граничните служби в Браунсвил - Тексас, на около 500 километра източно от Тръмп. Беше придружаван от своя вътрешен министър Алехандро Майоркас, срещу който беше гласуван импийчмънт в Долната камара на представителите заради несправяне с миграцията. Миграцията е най-слабото място в предизборната кампания за 81-годишния президент. Но сега Байдън обвинява Тръмп, че саботира усилията на властите за въвеждане на реформа.

"Ето какво бих казал на г-н Тръмп - вместо да си играете на политика с този проблем, вместо да казвате на конгресмените да блокират законодателството, присъединете се към мен, кажете на Конгреса да гласува реформата. Заедно можем да се справим", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Близо 2,5 милиона мигранти са пресекли южната американска граница само през 2023 година, основно идват от Централна Америка и Венецуела и бягат от бедност, насилие и увеличаващи се заради климатичните промени бедствия. По темата за миграцията Тръмп изпреварва Байдън с 30 пункта според последните проучвания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на факти: Как Юлия Навалная се превърна в жертва на масирана дезинформационна кампания
Проверка на факти: Как Юлия Навалная се превърна в жертва на масирана дезинформационна кампания
И митрополит Йосиф се обяви срещу новата наредба на Св. Синод
И митрополит Йосиф се обяви срещу новата наредба на Св. Синод