НОВИНИ

Туитър ще е по-бавен в Русия до средата на май

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:51, 05.04.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
русия забави туитър заради спорно съдържание
Слушай новината

Руският регулаторен орган по комуникациите Роскомнадзор удължи наказателното забавяне на Туитър до средата на месец май.

В съобщението на ведомството се посочва, че не се е стигнало до по-строгото наказание - спиране на социалната платформа, защото от там са ускорили премахването на спорното съдържание към което Москва има претенции.

От 10 март Туитър е наполовина по-бавен за потребителите в Русия. Оттогава до сега са премахнати около 1 900 поста, свързани с детска порнография, употреба на наркотици, склоняване към самоубийство.

Според Москва спорните публикации са общо 3 100, като част от тях са от 2017 година. Руските власти смятат още, че през платформата непълнолетни са насърчавани да участват в демонстрации в подкрепа на опозиционера Алексей Навални.

Според Москва сега спорните постове се премахват за около 81 часа, след подаване на сигнал, но това далеч не е в рамките на обещаваните от Туитър 24 часа.

Роскомнадзор се е съгласил да даде повече време на Туитър, след среща между представители на двете страни на първи април.

От платформата са разяснили на Москва действията, които предприемат за подобряването на модерацията на забранено съдържание. И още веднъж са подчертали, че Туитър има стриктни политики по чувствителни теми, като детска порнография и съдържание, свързано със самоубийства.

Решението на Русия да забави Туитър предизвика вълна от недоволство и въпроси как то ще повлияе върху свободата на изразяване в глобален мащаб.

През последните години отчетливо се наблюдава тенденцията правителствата да се опитват да ограничат влиянието, което са извоювали социалните платформи, като ги въвличат в спорове и ги обвиняват в нарушаване на етични и законови нормативи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Има такъв народ" изчакват окончателните резултати, за да направят изявление
"Има такъв народ" изчакват окончателните резултати, за да направят изявление
Затвориха психиатричната болница в Карвуна заради COVID-19
Затвориха психиатричната болница в Карвуна заради COVID-19