НОВИНИ

Турнирният директор на Australian Open определи като "неизбежни" късните завършеци на мачовете в Мелбърн

турнирният директор australian open определи неизбежни късните завършеци мачовете мелбърн
bnt avatar logo
от БНТ
10:36, 15.01.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Среднощните завършеци на мачове по време на Australian Open са "неизбежни", категоричен е турнирният директор Крейг Тайли, цитиран от агенция Ройтерс.

Вчера, двубоят от откриващия ден на надпреварата между Арина Сабаленка и Ела Зайдел приключи половин час след полунощ, но забавянето в програмата дойде заради 4-часовата драма, в която бе въвлечен 10-кратният шампион в турнира Новак Джокович в мача си срещу хърватския квалификант Дино Призмич.

"Завършихме с мачовете в 00:35 часа и ни се размина твърде късен край. Никой не можеше да прогнозира, че Новак ще играе над четири часа срещу квалификант. Нямам как да си помислиш подобно нещо, когато правиш графика. Подобни неща обаче са неизбежни. Може да се случи още днес или утре", заяви Тайли за австралийския "Канал 9".

Най-късно завършилият мач в историята на Australian Open датира от 2008-а година, когато Лейтън Хюит побеждава Маркос Багдатис в пет сета, а двамата остават на корта до 4:33 часа местно време сутринта. През миналата година този рекорд беше много близо до това да бъде подобрен с мача между Анди Мъри и Танаси Кокинакис, който в крайна сметка британецът затвори в 4:05 часа сутринта в Мелбърн

През този месец тенис асоциациите на ATP и WTA излязоха с общо съобщение, с което лимитират вечерните мачове и забраняват тези, които започват след 23:00 часа турнирно време. Тъй като двете организации обаче не отговарят за организацията на надпреварите от Шлема, тази им позиция няма да засегне програмата на Australian Open, Ролан Гарос, Уимбълдън и US Open.

В същото време през тази година в "Мелбърн Парк" за пръв път турнирът стартира още в неделя, като от Тенис Австралия обясниха, че това решение е съгласувано със състезателите, но според легендарния Джон Макенроу това е просто начин за печелене на още пари. Идеята все пак бе подкрепена от Новак Джокович, който обясни, че това ще помогне с избягването на късни завършеци на сесиите. В първия ден на турнира в Мелбърн кортовете бяха посетени от 87 705 души.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина след като се самозапали в Хасково
Мъж загина след като се самозапали в Хасково
Мария Габриел: Има време до ротацията, дотогава министрите трябва да вършат работата си
Мария Габриел: Има време до ротацията, дотогава министрите трябва да вършат работата си