НОВИНИ

Украински дипломат: Путин се опитва да пречупи с оръжие украинците, но това няма да се случи

bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 28.02.2022
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Близо 67 000 бежанци са влезли в Румъния от началото на бойните действия, половината от тях вече са напуснали северната ни съседка. Над 155 000 бежанци са минали през границата на Полша. Български семейства също отвориха домовете си.

"Руснаците подновиха бомбардировките срещу Мариупол. Градът е под обсада. Очакваме тази обсада да продължи и да има офанзива към града. Руските сили се насочват към Одеса. Това е основно пристанище на Украйна на Черно море. В Харков нашите военни сили отблъснаха руснаците от града, там има цивилни жертви". Това каза в специално интервю за "Светът и ние" по БНТ украинският дипломат Александър Хара.

И допълни, че в Киев има тежки бомбардировки, сирените се включват непрекъснато, властите предупреждават хората да отидат в бомбоубежищата.

"В един град, който е на север от Киев, защото има военна авиобаза, руснаците искаха да разположат войници и тежко въоръжение. На запад от Киев се водят бойни действия. Нашата войска успя да обезвреди диверсантите", допълни Александър Хара.

И добави, че ситуацията е много напрегната.

"Руснаците са убили 16 деца, защото са бомбардирали една детска градина и една болница в Киев", уточни дипломатът.

Руснаците се целят и в гражданска инфраструктура, подчерта той.

"В момента защитаваме Киев. Президентът Зеленски е прав, има някакво раздвижване. Путин иска да удвои своите усилия, за да заплаши Украйна и да постигне целите си. Вчера имаше статия в руски всекидневник, в която се казва, че Путин иска да разреши проблема с Украйна и да не го оставя на своите наследници. Това са фрази, използвани отпреди 70 години, когато Хитлер е използвал същата терминология по отношение на еврейския въпрос", уточни Александър Хара.

"Използвайки оръжия, Путин се опитва да пречупи украинците, но това няма да се случи. Не съм сигурен, че можем да правим компромиси и дали ако направим, това ще доведе мир", категоричен е Хара.

Дипломатът подчерта, че за Украйна и Запада дипломацията е начин за разрешаване на конфликти, но за Русия тя е още един инструмент на войната. Няма място за дипломация с Русия.

"Руснаците вече са окупирали много части от Украйна и искат да запазят тези територии, които са окупирали, а това не е приемливо за нас. Да не говорим и за основните им искания, що се отнася до избора на Украйна да се насочи към Западна Европа", допълни Хара.

Дипломатът подчерта, че Русия е най-мощната ядрена сили в света, тя е заплаха за Украйна, затова украинците трябва да гарантират териториална цялост на страната и по-добър живот за децата си.

"Путин заплашва света с ядрена заплаха, откакто е на този пост", добави Александър Хара.

Вижте повече във видеото

Автор: Евгения Атанасова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОК призова за изхвърляне на Русия и Беларус от всички спортни състезания
МОК призова за изхвърляне на Русия и Беларус от всички спортни състезания
В сградите на МОН отпада зеленият сертификат от утре
В сградите на МОН отпада зеленият сертификат от утре