НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен: Единодушие за финансовата помощ за Украйна е възможно

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:02, 17.01.2024
Чете се за: 02:57 мин.
По света
урсула фон дер лайен единодушие финансовата помощ украйна възможно
Слушай новината

Възможно е единодушно решение на 27-те държави-членки на ЕС за актуализиране на европейския бюджет, което ще гарантира обещаната от Брюксел финансовата помощ за Украйна. Това каза в ЕП председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. На последната среща на върха през декември премиерът на Украйна блокира промените в бюджета и помощта за Украйна. На 1 февруари европейските лидери ще заседават извънредно, за да се опитат да одобрят промените в бюджета и помощта за Украйна.

В Европейския парламент в Страсбург се провежда днес дебат за върховенството на закона в Унгария и опитите на страната да изнудва Брюксел чрез налагане на вето върху важни европейски решение срещу искане за отблокиране на еврофондовете за страната.

Част от европейските депутати настояват за отнемане на гласа на Будапеща в Европейския съвет като продължение на процедурата по член 7, която беше задействана срещу Унгария заради проблемите върховенството на закона. Някои от евродепутатите настояват за това на Унгария да бъде отнето правото да поеме ротационното председателството на Съвета на ЕС на 1 юли тази година. Някои евродепутати настояват и за оставка на Европейската комисия, ако не е в състояние да се справи с изнудването от страна на Будапеща.

През декември ЕК отблокира част от замразени европейски средства за Унгария в размер на около 10 милиарда евро, което беше възприето като сделка с Орбан и опит да бъде гарантирана подкрепата му за започване на преговори за членство в ЕС с Украйна.

Урсула фон дер Лайен каза днес в ЕП, че ЕК използва всички инструменти, с които разполага за защита на европейските ценности. Тя припомни, че миналия май Унгария е приела нов нов закон за съдебната реформа в отговор на препоръки от страна на Брюксел и условия, свързани с изплащането на кохезионните фондове. Според нея новият закон укрепва съдебната независимост и ограничения възможността за политическа намеса в съдебната система. “Това поискахме и Унгария го изпълни”, каза председателят на ЕК и обясни, че заради това това са били размразени и част от фондовете през декември. В същото обаче остават замразени около 20 милиарда евро остават замразени. Фон дер Лайен обясни, че те са блокирани заради опасения относно правата на LGTBIQ, академичната свобода и правата на убежище и ще обеща средствата да останат блокирани, докато Унгария изпълни условията на Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Антоновден
Отбелязваме Антоновден
Влак блъсна кола на жп прелез в Габровско
Влак блъсна кола на жп прелез в Габровско