НОВИНИ

В Аржентина гласуват на национални първични избори за президент

аржентина гласуват национални първични избори президент
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:54, 13.08.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Аржентинците, изтощени от инфлацията и разочаровани от политиката, гласуват днес на първични избори, за да номинират кандидатите за президентските избори през октомври. Това ще бъде вот с несигурен изход за определяне на наследника на лявоцентристкия държавен глава Алберто Фернандес, предаде Франс прес.

Над 35 милиона гласоподаватели са призовани да изберат предварително както партиите, които ще участват в надпреварата за президентските избори на 22 октомври – това изисква получаване на 1,5% от гласовете на национално ниво – така и техните кандидати.

Но кой би искал да ръководи Аржентина, третата по големина икономика в Латинска Америка с впечатляващ земеделски и суровинен потенциал, която обаче от 12 години е в капана на двуцифрена инфлация (115% годишно), огромен дълг към МВФ и 40-процентна бедност.

В надпреварата участват 22 кандидатури за президент и вицепрезидент. Само половината от тях ще останат в състезанието тази вечер, с поглед към 22 октомври, включително два блока, които са с преобладаваща подкрепа и затова от техните среди се очаква да бъде излъчен следващият президент. Досегашният държавен глава Алберто Фернандес, който е крайно непопулярен, не се кандидатира отново.

От лагера на правителството (център-ляво) се кандидатира 51-годишният министър на икономиката Серхио Маса, който успя да обедини перонисткия лагер и да се съобразява с МВФ. Но обстоятелството, че от една година управлява икономика, нуждаеща се от интензивно лечение, играе против него.

В дясната опозиция истински, оспорвани първични избори противопоставят 57-годишния кмет на Буенос Айрес от 2015 г. Орасио Ларета, който се представя като умерен и умел в консултациите, срещу бивш министър на сигурността – 67-годишната Патрисия Булрич, която обещава "шокови" методи, както в икономическата област, така и в сферата на сигурността.

Голямата неизвестна е кой ще бъде избран измежду Ларета и Булрич. Резултатът ще дефинира новия изборен пейзаж, смята независимият политолог Карлос Фара.

Основният смисъл на ПАСО (PASO) (открити, едновременни и задължителни първични избори) е да очертае тенденция, която да бъде барометър за състоянието на силите, понякога предвещавайки резултата от президентските избори, отбелязва АФП.

През 2019 г. резултатът от първичните избори на Алберто Фернандес – единственият предварителен кандидат от лагера на перонистите – предизвести победата му на президентските избори над Маурисио Макри.

Заедно с кандидатите за президент аржентинците гласуват днес предварително и за кандидати за Камарата на депутатите и Сената, чийто състав ще бъдат частично подновен на същинските избори на 22 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец и ЦСКА излизат един срещу дерби, в което победата изглежда задължителна, Левски ще търси три точки срещу Ботев Вр
Лудогорец и ЦСКА излизат един срещу дерби, в което победата изглежда задължителна, Левски ще търси три точки срещу Ботев Вр
Пожарът в Мауи е най-смъртоносния за повече от век в САЩ - жертвите вече са близо 90 (СНИМКИ)
Пожарът в Мауи е най-смъртоносния за повече от век в САЩ - жертвите вече са близо 90 (СНИМКИ)