НОВИНИ

В една нощ: Две жени родиха тризнаци в „Майчин дом“

родилки тризнаци
Снимка: Майчин дом
bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 30.01.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Две жени са родили тризнаци за една нощ в СБАЛАГ „Майчин дом“. Отговорен за ражданията е екипът на д-р Сергей Славов, дежурен в Родилна зала в неделя срещу понеделник, съобщиха от лечебното заведение.

Доста рядко е, че при двете жени бременностите са настъпили спонтанно, без използване на методите на инвитро оплождане. „По научни данни на всеки 6400 раждания едно е от триплодна бременност, а две раждания наведнъж си е цяло чудо“, коментира акушер-гинекологът Сергей Славов, ръководител на екипа, изродил двете майки.

„В повечето случаи ражданията на тризнаци се случват чрез цезарово сечение, като предизвикателства има както за износването, така и за проследяването на бременността, защото при триплодна бременност усложненията са много чести. Но за щастие нашите двойки тризнаци се родиха със задоволително тегло и в точен момент - в 33 - 34 гестационна седмица, когато зрелостта на бебетата е достатъчно добра, за да се развият след това безпроблемно“, обясни още д-р Славов.

„Тъкмо бяхме приключили с едните бебета и се наложи да извадим следващите. Незабравимо е“, коментира акушер-гинекологът д-р Цветелина Попова, която участва и в двете раждания.

За 39-годишната Галина Ангелова това е четвърто поред раждане. Вечерта на 28 януари постъпва с контракции в „Майчин дом“, пренасочена от Спешното отделение в Дупница. Малко по-късно проплакват нейните три здрави момичета. Сутринта на 29 януари на бял свят се появяват и тризнаците (две момчета и момиче) на Невсе Сакали - на 25 г. от село Брезница, Гоце Делчев. За нея това е първо раждане.

Майките и бебета са в стабилно състояние под грижите на неонатолозите в „Майчин дом“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нестор Ел Маестро: Селекцията приключи, Каранга все още е машина и скоро ще бъде на линия
Нестор Ел Маестро: Селекцията приключи, Каранга все още е машина и скоро ще бъде на линия
Учениците в област Ямбол ще учат онлайн от 1 до 6 февруари
Учениците в област Ямбол ще учат онлайн от 1 до 6 февруари