НОВИНИ

В интервю за "Политико" Петков призовава Ковачевски да приеме френското предложение, дори да падне от власт

bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 24.06.2022
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

В интервю за "Политико" премиерът в оставка Кирил Петков призовава своя северномакедонски колега Димитър Ковачевски да прояви смелост и да приеме френското предложение, което ще отвори вратата за Скопие да започне официални преговори за членство в ЕС.

Петков признава, че това може и да доведе до падане на правителството на Ковачевски, след като самият той беше изправен пред вот на недоверие в българския парламент, който загуби.

"В края на краищата знам, че това е много трудно от политическа гледна точка. И знам, че има риск от сваляне на правителството - това е голям риск. Като политик човек трябва да реши: каква е моята цел на това място? Дали целта ми е да бъда стабилен? Или целта ми е да водя нацията - да я изведа крачка напред – дори и да е свързано с някои неудобства. И мисля, че това е решението, което Димитър Ковачевски трябва да направи сега. Ако аз бях на негово място, не бих се замислил дори. Ако той може да влезе в историята, като отвори вратата за Северна Македония в ЕС, мисля, че това е добро постижение за един министър-председател. Но за това се изисква смелост", коментира Петков пред "Политико".

Ковачевски: Френското предложение е неприемливо

Интервюто с него е направено днес преди срещата на върха в Брюксел, докато Народното събрание в София обсъждаше френското предложение за евроинтеграцията на Северна Македония.

"Политико" отбелязва, че в Брюксел "България е подложена на остри критики за възпрепятстване на преговорите за присъединяване на Северна Македония не само от Ковачевски и други лидери от Западните Балкани, но и от някои от най-влиятелните държавни и правителствени ръководители на ЕС", сред които и френският президент Еманюел Макрон.

"Справедливо ли е това по отношение на Северна Македония? Ще го кажа много честно: не", заяви френският президент Еманюел Макрон пред журналисти в четвъртък вечерта. "Това е и причината, поради която колективно оказахме голям натиск върху България през последните месеци".

Според френския президент Кирил Петков "е направил всичко възможно", но че Северна Македония е жертва на вътрешната политика на България.

В интервюто Петков заявява още, че компромисът, предложен от Франция, трябва да се разглежда като "европейска сделка", а не като споразумение единствено между България и Северна Македония. Премиерът в оставка подчертава, че в западната ни съседка има сериозни проблеми по отношение на правата на етническите българи и че те се нуждаят от по-силна защита в конституцията.

"Сега това не е България срещу Северна Македония", каза Петков. "Ако се вземе това решение, то трябва да бъде европейската сделка на масата в Северна Македония".

Опозицията свали кабинета "Петков" от власт

Той коментира и вота на недоверие, като е категоричен, че е проявил необходимата политическа смелост, за да се бори с утвърдени интереси, да ограничи корупцията и да настоява за споразумение със Скопие.

"Ако нашето правителство беше най-стабилното в света, изобщо нямаше да водим тази дискусия. Ако си бяхме затворили едното око за старите корупционни практики и не бяхме толкова гласовити срещу, например, използването на газа като оръжие в рамките на блока, сега щяхте да имате една не много гласовита, не много стабилна нация в ЕС. Но това, което щяхме да пропуснем, е възможността страните да кажат: "Добре, искаме да се движим по-бързо". Така че съм повече от щастлив, че сега платих цената с този вот на недоверие. Защото това е единственият начин да се случи промяна. В противен случай си затънал в мизерията", заяви Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бюджетната комисия реши: Минималната пенсия става 467 лв. от 1 юли, максималната - 3400 лв. от октомври
Бюджетната комисия реши: Минималната пенсия става 467 лв. от 1 юли, максималната - 3400 лв. от октомври
Олимпийският шампион в спринта Марсел Джейкъбс се завръща на пистата по-рано от очакваното
Олимпийският шампион в спринта Марсел Джейкъбс се завръща на пистата по-рано от очакваното