НОВИНИ

В Каравелово имат нужда от доброволци за доставянето на храна и опазване на къщите от мародери

bnt avatar logo
от БНТ
07:13, 08.09.2022 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

В пострадалите карловски села има належаща нужда от доброволци, които освен да разчистват, да се включат в доставянето на храна и вода до откъснатите семейства. Освен това - зачестяват сигналите за мародери, които обикалят и ограбват изоставените къщи на хората.

Всеки, който има възможност, може да отиде на място, в което и да е от пострадалите села, и да помогне, тъй като ситуацията продължава да е тежка. Призиви за помощ се появиха и в социалните мрежи.

Заради набезите на мародери полицията е предложила местни жители да се включат в нощните патрули.

"Пострадалите семейства на първо време продължават да имат нужда от доброволци за разчистването на кал и боклуци от дворовете. Имаме нужда и от нова инициатива заради многото зачестили кражби и мародери, които обикалят къщите. Призоваваме доброволци - задължително местни жители, които да патрулират вечер с полицията, защото могат много по-лесно да разпознаят съмнителни лица и външни хора", обясни координаторът на местния кризисен щаб в Каравелово.

Засега има храна, но скоро ще трябват още доставки - на вода, консерви, спално бельо, възглавници, матраци. Голяма е нуждата и от нови дрехи, чорапи и обувки.

Тъй като детската градина в Каравелово също е пострадала, децата ще бъдат извозвани до филиала в Карлово, където ще започнат учебната година. В самата детска градина в селото има нужда от 20 легла, както и маси, столове и играчки.

Днес бригадата от доброволци трябва да се погрижи за падналите дървета, наносите от пясък, също така и за премахването на всички детски съоръжения, които вече са негодни за игра.

Хората се притесняват още, че остават без дърва за огрев точно преди зимата. Някои са ги платили, но не са ги получили. Други водата ги е отнесла.

Служебният министър на земеделието, който беше в Каравелово, опита да успокои хората, че цялото количество ще бъде раздадено на нуждаещите се безплатно.

Два медицинска екипа с линейки от софийска болница са в селата Каравелово и Богдан.

"Идват хора, основно с високо кръвно, някои с други заболявания, преглеждаме ги, успокояваме ги, разговаряме с тях. Тука са възрастни хора, които когато целия си живот си градил на едно място и се опитвал да създадеш дом и всичко е опустошено от природата, това ще даде отражение върху здравето ти", каза д-р Ана Попова.

Хората по места се надяват да бъдат осигурени кранове с щипки от държавните горски стопанства, с които да се преместват най-тежките дървета и дънери. На място продължават да работят екипи на ВиК, електроразпределителните и телекомуникационните дружества.

Българи в чужбина помагат в DMS кампанията в помощ на пострадалите хора в Богдан, Каравелово и Слатина. От чужбина не може да се изпрати SMS на краткия номер 17 777, а на номер +359 17 777. Публикацията е споделена в десетки групи на българи в чужбина под мотото "С вас сме, не се отчайвайте! Бог да ви пази!"

Ситуацията в Каравелово в снимки:

Вижте още в прякото включване на Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швьонтек и Сабаленка оформиха втория полуфинал в Ню Йорк при дамите
Швьонтек и Сабаленка оформиха втория полуфинал в Ню Йорк при дамите
"Питай експерта": Защо новата ваксина срещу Омикрон ще се прилага само на имунизирани?
"Питай експерта": Защо новата ваксина срещу Омикрон ще се прилага само на имунизирани?