НОВИНИ

Сърбия забрани износа на млечни продукти заради недостига им в страната

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:29, 08.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Сърбия забрани износа на мляко и млечни продукти, заради недостига им в хранителните магазини. Властите призоваха да не се създава паника и увериха, че пазара ще се стабилизира до няколко седмици.

Криза с млякото и млечните продукти има във всички райони на Сърбия.

"Нямаме мляко в магазина. Последната ни доставка беше преди 15 дни", разказва продавачка.

Причина за недостига е намаленото производство. Заради ниските изкупни цени на млякото и високите разходи във фермите, през последните месеци производството на мляко в Сърбия е намаляло с 30%.

"Работим както обикновено, но разходите са много по-големи в сравнение с миналата година. Цената на килограм кондензирано мляко е 56 динара. Толкова струва и литър мляко. Производството е много скъпо, за това все по-малко хора се занимават с фермерство. Въобще няма млади хора, само възрастни продължават да произвеждат мляко", коментира Предраг Екирис, фермер.

За да овладеят кризата, властите фиксираха цената на дълготрайните млечни продукти. Износът е забранен до края на септември, което може да предизвика дефицит в други държави. Черна гора обяви, че в страната може да се стигне до недостиг на мляко и млечни продукти, защото са много зависими от сръбския внос.

Според статистиката за първите седем месеца на тази година от Сърбия в Черна гора са били изнесени млечни продукти на стойност почти 13 милиона долара. За криза с производството на мляко, предупреждават и в други райони на Европа. Освен разходите, друга причина е голямата суша през последните две години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
747 нови случая на COVID-19 за денонощието
747 нови случая на COVID-19 за денонощието
Лиз Тръс ще представи плановете на британското правителство за справяне с кризата
Лиз Тръс ще представи плановете на британското правителство за справяне с кризата