НОВИНИ

Въоръжен взе заложници в Украйна. Жертви и ранени засега няма

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:49, 21.07.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Заложническа криза в Украйна. Въоръжен мъж взе за заложници двайсетина души в микробус в западния град Луцк. Жертви и ранени засега няма. Похитителят е роден в Русия и настоява - висши украински представители да признаят публично, че са терористи. Той разполага със смартфон и следи отразяването на случая в медиите и социалните мрежи.

Центърът на Луцк е блокиран от полиция, чути са изстрели и експлозии. В района са разположени специални части и бронетранспортьор. Околните сгради са евакуирани.

Похитителят разполага с автоматично оръжие и гранати. Стрелял е през прозорците на микробуса в неуспешен опит да свали полицейски квадрокоптер. Твърди, че е заложил и мина на неуточнено оживено място, но полицията засега не може да потвърди.

"Публикува искания в социалните мрежи. Те са неопределени, исканията са общи. Не е доволен от ситуацията в страната. Нападателят е идентифициран, в ход са преговори, но той не сътрудничи", заяви Юрий Крошко - полиция на Украйна.

Похитителят е разпознат като 44-годишния Максим Кривош, роден в Русия. Лежал e 10 години в затвора за грабеж, измама, незаконно притежание, производство и продажба на оръжие и взривни вещества.

През целия ден той не позволява доставката на храна и вода и забранява на заложниците да слязат от превозното средство за естествени нужди. Според украинските власти сред тях има и бременни жени. Случаят е под личното наблюдение на украинския президент.

"Държим ситуацията под пълен контрол. Знам всички подробности", заяви президентът на УкрайнаВолодимир Зеленски.

За Луцк замина вътрешният министър Арсен Аваков. В Украйна напоследък има много незаконно притежавано оръжие, особено след 2014-та, когато започна конфликтът с проруските сепаратисти в изтока на страната, отбелязва Франс прес. Междувременно две бомби са били обезвредени на пазар в Киев след подаден анонимен сигнал, съобщи столичният кмет Виталий Кличко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лозунгите на протеста в София (Галерия)
Лозунгите на протеста в София (Галерия)
Медицинска сестра от Пазарджик почина от коронавирус
Медицинска сестра от Пазарджик почина от коронавирус