НОВИНИ

Варшава, Братислава и Будапеща ще продължат транзита на украинска продукция

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:47, 16.09.2023
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Унгария, Полша и Словакия удължиха забраната за внос на украинско зърно. Това стана въпреки решението снощи на Европейската комисия да не удължава забраната за внос на украинско зърно, договорена с пет държави-членки, сред тях България. Украинският лидер Володимир Зеленски приветства решението на Брюксел, а Комисията призова страните от Съюза да се въздържат от едностранни действия.

Полският премиер Мазовецки увери, че ще защити интересите на фермерите, въпреки позицията на Брюксел. Ограниченията на Варшава продължават за вноса от Украйна на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Аналогично едностранно решение взе и Братислава.

"Правителството подкрепя нашето предложение за забрана на вноса на 4 стоки от Украйна (пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе), която ще влезе в сила от 16 септември 2023 година до края на 2023 година", съобщиха от Министерството на земеделието на Словакия.

От 16 септември Унгария забранява вноса на 24 земеделски продукти от Украйна, включително зърнени култури, зеленчуци, месни продукти и пчелен мед.

"Време е да вземем нещата в свои ръце. Украинските селскостопански продукти, предназначени за Африка, наводняват централноевропейските пазари. Бюрократите в Брюксел отново си затварят очите за проблемите на европейските фермери, така че Унгария, Полша и Словакия разширяват забраната за украински внос на национална основа", заяви Виктор Орбан, министър-председател на Унгария.

И трите страни ще продължат транзита на украинска продукция.

Забраната беше договорена с Брюксел през пролетта за защита на вътрешното производство в пет държави-членки,включително България. Румъния изрази съжаление, че мярката не е останала в сила до края на годината. Букурещ ще изчака Украйна да представи обещаните мерки срещу прекомерен земеделски износ преди да реши как да защити своите фермери. От Еврокомисията отправиха предупреждение.

"Най-добре би било страните-членки да се въздържат от едностранни действия и да работят в съответствие с това споразумение", заяви Валдис Домбровскис - еврокомисар по търговията.

Съгласно споразумението Украйна се ангажира до 30 дни да вземе правни мерки срещу прекомерни обеми в зърнения износ, като например лицензионна система. До понеделник вечерта Киев трябва да представи план за действие.

"Европа винаги побеждава, когато споразуменията работят и обещанията се спазват. Ако решенията на нашите съседи на са добросъседски, Украйна ще отговори по цивилизован начин", заяви Володмир Зеленски - президент на Украйна.

Европейската комисия няма да налага ограничения докато са налице ефективни мерки от украинска страна и те работят пълноценно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Сайнц спечели квалификацията за Гран при на Сингапур
Карлос Сайнц спечели квалификацията за Гран при на Сингапур
Янаки Милев пред БНТ: Имаше напрежение, малко не ми достигна
Янаки Милев пред БНТ: Имаше напрежение, малко не ми достигна