НОВИНИ

ВАС потвърди глоба от над 340 000 лв. за Кауфланд, наложена от КЗК

вас потвърди решението кзк смяна строителя турски поток нас
bnt avatar logo
от БНТ
10:39, 06.04.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд потвърди окончателно решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което е установен недобросъвестен модел на поведение от страна на Кауфланд, съобщават от Комисията.

През септември 2020 КЗК установи злоупотреба с по-силна позиция при договаряне от страна на „Кауфланд България ЕООД енд КО“ КД и наложи имуществена санкция в размер на 343417 лв.

Става въпрос за случай, в който Кауфланд е преустановил реализацията чрез търговските си обекти на немалка част от асортимента на един доставчик с цел да му наложи определени неизгодни търговски условия. В резултат е постигнато намаление на доставните цени, което, обаче, обезпечава единствено печалбата на Кауфланд, без това да води до намаление на крайната продажна цена на стоките, което не е в интерес на потребителите и ги уврежда, посочват от КЗК.

"По този начин за предприятието, намиращо се в по-слаба позиция при договарянето, са настъпили негативни имуществени последици в резултат на поведението на Кауфланд. Чрез постоянно изискваните от страна на Кауфланд намаления на доставните цени на предлагания от доставчика асортимент (чрез различни бонуси, рабати и отстъпки), както и чрез блокирането на голяма част от този асортимент, доставчикът е бил поставен във финансова зависимост от търговската верига поради генерираната в процесния период загуба. Освен това системата от бонуси и отстъпки се използва от Кауфланд за максимизиране на печалбата му за сметка на финансовата загуба за доставчика", се казва в съобщението на КЗК.

Първоначално Административен съд – София област отменя решението на Комисията за защита на конкуренцията като вместо него постановява, че не е извършено нарушение от страна на Кауфланд.

В последствие Върховният административен съд 3-членен състав с Решение № 3459 от 03.04.2023 г. отменя Решение № 411 от 19.04.2022 г. на АССО и вместо него постановява, че отхвърля жалбата на Кауфланд срещу Решение № 689/2020г. на Комисията.

В окончателния съдебен акт ВАС излага мотиви, че намира оспорваното решение на КЗК за законосъобразен административен акт, издаден в съответствие с относимите и приложими материалноправни норми и в съответствие с целта на закона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха над 7,6 кг екстази в шофьорската кабина на камион на Капитан Андреево
Откриха над 7,6 кг екстази в шофьорската кабина на камион на Капитан Андреево
Клипърс се изкачи до петото място на Запад след 11-и пореден успех над Лейкърс
Клипърс се изкачи до петото място на Запад след 11-и пореден успех над Лейкърс