НОВИНИ

Васил Антонов се завръща начело на Българска федерация по шахмат 2022

Той бе на поста до декември миналата година

Васил Антонов се завръща начело на Българска федерация по шахмат 2022
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:16, 25.07.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Дългогодишният шахматен функционер Васил Антонов се завръща на председателския пост в Българска федерация по шахмат 2022, информираха от централата.

68-годишният бивш депутат от БСП бе начело на БФШ 2022 до декември миналата година, когато се оттегли и на негово място бе избрана доц. Венета Петкова.

"Като ръководител с много опит в управлението на българския шахмат, Васил Антонов ще спомогне за развитието на лицензираната национална организация в настоящата сложна обстановка. Доц. Венета Петкова ще продължи да подкрепя усилията на федерацията и да помага за нейната дейност и за развитието на българския шахмат. Тя бе избрана на два пъти от Общото събрание на федерацията за председател (през декември 2023 година и февруари 2024 година), но подадени жалби и процедурни хватки стопират вписването ѝ в ТРРЮЛНЦ", се казва в съобщението на БФШ 2022.

Българска федерация по шахмат 2022 бе лицензирана от Министерството на младежта и спорта през 2022 година. Тя опита да стане член на Международната федерация (ФИДЕ), но вместо нея за такъв бе приета конкурентната Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ), която в момента единствена има право да определя състава на България за международни състезания.

Заради проблемите в българския шахмат, които доведоха и до съдебни битки между двете федерации, се наложи и намесата на Министерството на младежта и спорта в лицето на бившия министър Димитър Илиев и настоящия временно изпълняващ функциите Георги Глушков, но до момента това се оказва без резултат.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежи, мощни гръмотевични бури и условия за градушки следобед
Валежи, мощни гръмотевични бури и условия за градушки следобед
Спокойна е ситуацията с пожара на границата ни с Гърция, увери вътрешният министър
Спокойна е ситуацията с пожара на границата ни с Гърция, увери вътрешният министър