НОВИНИ

Васко Младенов: Имаше стрелба до нас, в момента моите приятели са в мазетата

bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 08.03.2022
Чете се за: 05:47 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

"Най-сетне съм на родна земя. Това е най-важното и се радвам, че успях да се върна от този ад, от войната. Това е най-страшното нещо, което съм преживявал, дори и за кратките 5 - 6 дни. Но наистина това ще остави завинаги един много тежък печат", каза пред БНТ Васко Младенов.

Българският тенисист, който работеше като треньор в Украйна, прекара първите дни на войната в Киев и след много премеждия успя да се прибере в България.

Войната в Украйна: Най-важното от деня (обновява се)

БНТ разговаря с него и преди няколко дни, докато беше в бомбоубежището на един хотел. Днес той разказа за преживяното и трудната евакуация.

"Помня паниката на хората, помня взривовете, сирените. Този звук на сирените е нещо много страшно и притеснително, защото всички трябва веднага да избягат в убежища. Хората пред супермаркетите се опитват да си вземат вода, храна. Страшна е цялата ситуация", сподели Младенов.

Васко Младенов от Киев: Знам, че няма да бъдем забравени и България прави всичко възможно да ни върне

Той разказа, че е заминал в Киев през ноември миналата година. Мислел, че това е една добра стъпка, защото Киев бил прогресивен град. По думите му никой не е очаквал, че така ще се развият нещата.

"Имаше някаква ескалация. Част от хората заминаха за Западна Украйна. Работата им го позволяваше. Но болшинството от хората останаха в града, защото те все пак са привързани към някакви задачи и отговорности. Така че животът си вървеше нормално - заведения, празници, ресторанти", спомня си Младенов.

Стотици хиляди хора са в капан под тежки бомбардировки в Украйна

В сряда вечерта, преди първата атака, той дори бил поканен на рожден ден. По думите му хората са много уплашени, но и много сплотени.

"В момента моите приятели са в мазетата. Има ракетни удари всяка нощ в Киев, в Одеса, в Харков. И това, което някой казва, че няма война, това е абсурд. В момента това, което се случва в Киев и в Украйна е ад. Една част от моите приятели се крият по мазетата, а друга част се опитват да избягат от държавата и стоят с дни на границата с Полша. Сега си писах с една приятелка, която вече четвърти ден не може да излезе от Украйна", разказа Васко Младенов.

Той сподели, че е изгубил връзка с доста приятели, които в момента нямат мобилна връзка, нямат ток и не знае дали имат храна и вода.

"И тези хора, които казват, че няма война - заради тях дойдох тук, за да разкажа какво става в Украйна. Знам, че в момента в Украйна умират невинни хора всеки ден и това е нещо, което трябва да спре. Трябва да помогнем с каквото можем", призова тенисистът.

Според Младенов можем да помогнем с хуманитарна помощ и с подслон за бежанци. Има много мои приятели, които организират събиране на помощи и му се обаждат, за да предлагат настаняване.

Петър Зенчев: Сега вече се стреля наред - по жилищни сгради, болници и детски градини

След това той се върна към първите дни от войната.

"Реших максимално бързо да се изтегля от моя апартамент, който е на левия бряг на Киев - да се изтегля на десния на втория ден от войната. Просто знаех, че може да бъдат засегнати мостовете, а ако те бъдат разрушени, аз вече няма да мога да се придвижа наникъде. И това беше най-доброто ми решение", спомня си Младенов.

Разказа, че 52 часа е пътувал към България, от които е спал само два часа. Един от автобусите се е изгубил, после са го намерили. Имало е и стрелба.

"В този момент просто си спомних живота си набързо. Наистина беше много страшно. Но нашите шофьори наистина са герои. Те заслужават медали. Те взимаха решения под постоянно напрежение, невероятно правилни решения. Без сън, тези хора ни возиха 52 часа зад волана. Ако ни гледат нашите шофьори бих искал да благодаря на всеки един от тях. И даже бих искал да се срещна с тях", изказа своята благодарност треньорът по тенис, който заяви, че сега ще продължи да работи в България.

Целия разказ за ужаса на войната и трудната евакуация вижте във видеото.

БЯГСТВО ОТ ВОЙНАТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Осем камиона с хуманитарна помощ към Украйна вече тръгнаха
Кирил Петков: Осем камиона с хуманитарна помощ към Украйна вече тръгнаха
Чехия може да обучава около 100 000 деца от Украйна
Чехия може да обучава около 100 000 деца от Украйна