Вътрешните министри от ЕС обсъждат в Брюксел мерки за справяне с мигрантския натиск

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:32, 04.03.2020
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС заседават извънредно в Брюксел за кризата с мигрантите по гръцко-турската граница.

Еврокомисията предложи пакет от мерки в помощ на Гърция. На Атина ще бъде предоставена спешна финансова помощ от 700 милиона евро, както и помощ от европейската служба за гранична охрана Фронтекс.

В срещата в Брюксел участва и българският министър на вътрешните работи Младен Маринов.

ЕК одобри план от няколко точки, свързан не само с финансова помощ от Брюксел, но и с европейската служба за гранична охрана Фронтекс. 700 млн. евро отпуска Брюксел, като половината от тях ще бъдат отпуснати веднага.

Засега България не очаква помощ от Фронтекс, но пък ще поиска финанси от Брюксел, заяви вътрешният министър.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи на България: На този етап няма да искаме присъствие на повече служители от Фронтекс, но аз ще предложа да бъдат отпуснати средства, които касаят окомплектоването на личния състав, средства за командировки и въобще за укрепване на материално-техническата база и повишаване мобилността и окомплектовката на състава за действия при криза, когато се застрашават външните граници на Европа.

Европа се надява кризата по турско-гръцката граница да бъде повод за бързо решение относно правилата, свързани с миграцията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След Супервторника - сблъсък между Сандърс и Байдън за номинацията
След Супервторника - сблъсък между Сандърс и Байдън за номинацията
Включват Иран и Южна Корея в периметъра за контрол на коронавируса
Включват Иран и Южна Корея в периметъра за контрол на коронавируса