НОВИНИ

Владимир Чуков: Не може бежанците да диктуват европейския политически ред

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 04.03.2020
Чете се за: 01:18 мин.
По света

В момента наблюдаваме един много комплексен конфликт от три конфликта, които се нанасят един върху друг, като епицентърът е войната в Идлиб. Това посочи за "Още от деня" арабистът проф. Владимир Чуков в коментар по темата с напрежението по гръцко-турската граница и мигрантската криза.

Вторият конфликт е изключително голямото напрежение между Турция и Гърция, вследствие на сливането на икономическата зона между Турция и Либия, допълни той.

Арабистът открои, че това, което прави в момента Ердоган, е отваряне на втори фронт. Според него чрез пускането на мигрантите на територията на Гърция турският президент се стреми "да облекчи положението си в Идлиб".

Проф. Владимир Чуков, арабист: Това той го каза нееднократно и според мен, ако в Идлиб се получи някаква консенсусна ситуация, тя ще бъде винаги временна. Аз си мисля, че той много силно ще преразгледа своето поведение, тъй като в момента именно турските власти са тези, които тикат мигрантите, те ги извозват от центъра на страната, дават им суха храна, включително морски катери ги извозват.

Владимир Чуков беше категоричен, че Ердоган се опитва да обърне внимание на Европа и "да я накара да застане зад проблемите, които той има в Идлиб". Европа обаче има точно обратната реакция, подчерта той.

Проф. Чуков коментира, че е важно да се проследи до какво ще доведат разговорите между Ердоган и Путин, които може да стигнат до някакъв консенсус, за какъвто има знаци.

Проф. Владимир Чуков припомни, че през 2015-2016 година в резултат на предишната мигрантска криза Великобритания реши да напусне ЕС. Общественото мнение в западните страни, засегнати от натиска, е да посочат червен картон на тези, които допускат този безконтролен натиск. Твърдите гласове станаха много силни, което се отнася категорично и за Германия.

Проф. Владимир Чуков, арабист: Не би могло да бъде допуснато външен фактор, каквито са бежанците, да диктуват нашия политически ред.

Проф. Чуков обясни, че конфликтът с Гърция се корени във вековете и пикът му сега е резултат от договора с Либия. По тази причина и мигрантите са насочени към Гърция, а не към България, тъй като не трябва да забравяме за турските гастарбайтери, които преминават през нашата територия. Турция има причини да запази добрите си отношения с нашата страна, каза още той.

Вижте разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрични опашки на "Кулата" заради проверки за заразени с коронавирус
Километрични опашки на "Кулата" заради проверки за заразени с коронавирус
Българската песен за "Евровизия" 2020 се казва Tears Getting Sober
Българската песен за "Евровизия" 2020 се казва Tears Getting Sober