От нашите пратеници: Напрежение в Одрин заради увеличаващия се мигрантски натиск

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:12, 04.03.2020
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Усложнена остава обстановката край Одрин, където пристигат все повече бежанци. Турският президент Реджеп Ердоган призова Гърция и останалите държави от ЕС да действат съобразно международните закони за защита на човешките права.

Турските власти засилиха мерките за сигурност. Забранен е дори достъпът на медиите до пропусквателния пункт на жандармерията.

Още рано сутринта турските власти затвориха пътя на бежанците към гръцката граница и новодошлите останаха извън огражденията.

Жена: Аз съм от Сирия. Гладни сме. Няма какво да ядем. Нямаме и достатъчно дрехи. Не знаем какво да правим.

И докато желаещите да преминат през пропускателния пункт на жандармерията се увеличаваха, във въздуха отекнаха и първите изстрели на гръцката полиция.

Под обстрел е попаднал и мъж от Афганистан, който ни показва раните по ръцете си.

Мъж: Полицията ни нападна имаше много хора на земята. Стреляха с оръжия. Мой приятел също пострада.

По обед поляните около Пазаркуле вече приличаха на импровизиран бежански лагер. Мигрантите разпънаха палатки и запалиха огън. Други пък решиха да търсят заобиколен път. Към ничията земя бяха изпратени и военни.

Други пък решиха да останат край покрайните на Одрин. Там срещаме група младежи, които са нощували на открито.

Хората от Одрин разказват, че градът вече е пълен с бежанци.

Тинка Господинова, българка от Одрин: Всякакъв вид хора има по улиците - с малки бебета, с деца . Ходят, крадат, страх ни е да излезем. Не можем да излезнем и през деня не сме спокойни. Преди един ден целият Одрин беше излязъл да стачкува. Не ги искат хората. Грабят чанти злата, просто е невъзможно.

Миналата вечер в магазина на търговец са влезли двама сирийци. Не са успели да вземат нищо, тъй като са хванати от полицията.

Магазинер: След това имах друг случай. Жена с малко дете открадна телефона на момичето, което работи при мен. Кражбите от чужденците станаха много. Искаме да помагаме даваме храна и дрехи на жените и децата. Но хората се увеличават постоянно.

Тинка Господинова, българка от Одрин: Цяла Турция е пълна с бежанци. Те им дават безплатен превоз да стигнат дотук до Одрин и да си минат границите. Цяла Турция безплатно им дава превоз само да освободят Турция.

Засега съдбата на хиляди мигранти в района на Одрин остава неясна.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Европейските лидери на посещение в Анкара заради ситуацията с бежанците
Европейските лидери на посещение в Анкара заради ситуацията с бежанците
От нашите пратеници: Шокови гранати и сълзотворен газ при атаката на турско-гръцката граница
От нашите пратеници: Шокови гранати и сълзотворен газ при атаката на турско-гръцката граница