НОВИНИ

От нашите пратеници: Шокови гранати и сълзотворен газ при атаката на турско-гръцката граница

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:08, 04.03.2020
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Напрежението по границата между Гърция и Турция ескалира. Мигранти се опитаха да влязат на гръцка територия. Възникнаха сблъсъци с гръцките сили за сигурност, имаше взаимен обстрел с шокови гранати.

Напрежението продължи с часове. Стълкновенията дадоха повод за нов задочен спор между Атина и Анкара. Турция обяви, че има ранени,дори убити мигранти, но Атина отрече и обвини Турция, че разпространява фалшиви новини.

Към 17 ч началникът на Генералния щаб на гръцката отбрана съобщи, че ситуацията вече е под контрол.

Групата, атакувала граничната бразда, е от над 12 000 мигранти и това се смята за най-тежката атака от началото на мигрантската криза досега.

Атаката на граничната ограда между Турция и Гърция започна малко след 8 ч сутринта. Гръцките сили за сигурност опитаха да я прекратят със звукови и шокови гранати.

Мустафа, сириец: Доволен съм, че президентът отвори вратите, но Гърция никога няма да го направи, те стрелят и използват сълзотворен газ.

Емир, бежанец от Ирак: Мечтая да премина отсреща, но тези войници, които виждате, ни връщат. Не можем да преминем. Някои успяха, но ги върнаха обратно - взеха им дрехите, телефоните, парите. Взимат всичко, а после връщат.

От другата страна обаче отговориха също с хвърляне на гранати.

Мухамед, бежанец от Пакистан: Ако границата бъде отворена, ще тръгнем към Гърция, после към Македония, оттам към Сърбия, Босна и накрая Италия.

Напрежението ескалира и района около оградата по границата между Гърция и Турция заприлича на фронтова линия.

Сблъсъците станаха повод за пореден задочен спор между Атина и Анкара. Турция обяви, че по време на сблъсъците има ранени и дори убити мигранти.

Стелиос Пецас, говорител на правителството на Гърция: Турската страна създава и разпространява фалшиви новини, насочени срещу Гърция. Днес беше измислена още една такава неистина - за ранени от гръцки огън хора. Категорично отричам тази информация.

Напрежението и опитите за пробиване на блокираната между Гърция и Турция граница се преносоха и към района на граничните пунктове Кипи - Ипсала североизточно от Александропулис.

Мигрантите започват да атакуват и Егейското крайбрежие на Турция, заради което "Фронтекс" увеличи патрулиращите кораби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Напрежение в Одрин заради увеличаващия се мигрантски натиск
От нашите пратеници: Напрежение в Одрин заради увеличаващия се мигрантски натиск
Изследват за коронавирус случай на починала жена от Полски Тръмбеш
Изследват за коронавирус случай на починала жена от Полски Тръмбеш