НОВИНИ

Вътрешните министри от ЕС с извънредна среща в Брюксел заради мигрантската криза

bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 04.03.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Политика

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС се събират в този час извънредно в Брюксел, за да обсъдят мерки за справяне с кризата с мигрантите по гръцко-турската граница.

Българският министър Младен Маринов също участва в срещата.

Еврокомисията предложи днес план за действие в помощ граничните държани и най-вече Гърция. Брюксел предлага европейската гранична служба "Фронтекс" да започне операция за бързото връщане от Гърция на мигрантите, които нямат право на престой и още две операции по суша и море за опазване на границата. На Гърция ще бъде предоставена и спешна финансова помощ от 700 милиона евро.

Маргаритис Схинас - заместник-председател на ЕК: Гръцката граница е европейска, българската граница е европейска, границата на Кипър също е европейска. Нашата подкрепа за трите държави-членки, изправени пред извънредна ситуация, ще бъде еднозначна.


Илва Йохансон - еврокомисар по вътрешни работи: Най-важното сега е да не допуснем настоящата политическа криза да се превърне в дългосрочна хуманитарна криза. Европейските външни граници не са отворени и не трябва да бъдат отваряни. Но сега сме свидетели на изключителен натиск по гръцката граница. Затова е много важна солидарността на другите страни-членки, която трябва да покажем на Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изследват за коронавирус случай на починала жена от Полски Тръмбеш
Изследват за коронавирус случай на починала жена от Полски Тръмбеш
Световната банка отпуска 12 млрд. долара за борба с коронавируса
Световната банка отпуска 12 млрд. долара за борба с коронавируса