Въвеждат извънредно положение в Молдова заради недостига на газ

от БНТ , Източник: БГНЕС
11:58, 22.10.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
въвеждат извънредно положение молдова заради недостига газ
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица събира комисията по извънредни ситуации, за да обяви въвеждане на извънредно положение заради недостига на газ, заяви тя по време на днешния брифинг пред медиите.

Премиерът обясни, че комисията ще поиска от парламента и правителството да обявят извънредно положение. „Наличните лостове не са достатъчни за преодоляване на [кризисната] ситуация в енергетиката“, каза Гаврилица.

Тя обясни, че недостигът на газ, който страната изпитва през октомври, „достигна критични нива”.

„Вчера в Москва се проведе първият кръг от преговорите. Не е постигнато споразумение за газа с „Газпром”. Няма сигурност, че такова ще бъде постигнато. Междувременно пазарът на природен газ в Република Молдова регистрира дефицит от около 16 милиона кубически метра, а бяха задоволени само 67% от нуждите от газ през октомври. Налягането в газопреносната мрежа е на критично ниво”, обясни премиерът.

Според нея, извънредното положение ще позволи да се заобиколят определени процедури, предвидени в закона, за да се ускори изкупуването на газ от алтернативни източници.

Заместник-председателят на молдовския парламент Михаил Попшой заяви, че решението за въвеждане на извънредно положение ще бъде взето в петък.

„Парламентът ще обсъди днес и ще вземе решение за предоставяне на необходимия лост на правителството за бърза реакция при настоящата ситуация. Днес правителството ще поиска от парламента да въведе извънредно положение. Парламентът, от своя страна, ще подкрепи този призив“, увери Попшой.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Чувствително захлаждане и валежи през почивните дни
Чувствително захлаждане и валежи през почивните дни
40 години след дебюта: Дюран Дюран издават нов албум
40 години след дебюта: Дюран Дюран издават нов албум